Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Elektromos autók Szerbia útjain

2022.05.13
22:04
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában is növekszik a kereslet az elektromos, valamint a hibrid meghajtású személygépkocsik iránt, de továbbra is messze elmarad az európai államoktól.

Az elsődleges tényező az elektromos autók ára, de az infrastruktúra hiánya, a töltőállomások kis száma is szerepet játszhat.

Az állami támogatás némileg serkentette a vásárlást, de nem tette tömegessé. A klasszikus hibridek vásárlását 2500, a tölthető hibridekét 3500, a tiszta elektromos autókét pedig 5000 euróval támogatja az állam.

Pixabay/Photoman

A hibrid meghajtású gépkocsik, amelyekben benzines és elektromos motor is található, már régebb óta jelen vannak a piacokon. A hibridek valamivel olcsóbbak az elektromos autóknál, de vonzóbbá teheti őket az, hogy rugalmasabbak a töltés szempontjából.

Pannon RTV

Egy elektromos autó jelentősen drágább egy klasszikus benzines vagy dízeles gépkocsitól, de idővel megtérül a befektetés. Amikor szolgálati autó vásárlásáról gondolkodtak a Maradéki Református Egyházközség részére, sok számítgatás után erre esett a választás.

Pixabay/JamesQube

Az elemek feltöltése, a töltő fajtájától és a lemerültségtől függően, fél órától 15 órát vesz igénybe. Szerbiában csak 400-ra becsülik a töltőállomások számát, amelyek megtalálhatók nyilvános garázsokban, bevásárlóközpontok, illetve egyes cégek parkolóiban, valamint az autópályák néhány kulcspontján. Az otthoni töltés is, hogy gazdaságosabb és tisztább legyen, napelemekből vagy egyéb zöld energiából lenne ideális, de az ugyancsak plusz befektetést igényel.

Pixabay/Hermann

A legtöbb elektromos autót Kínában adták el, de a fejenként legtöbb ilyen személygépkocsi Norvégiában  van, illetve más európai államokban is jobbak a száz lakosra jutó mutatók. A skandináv országban az elektromos autók tulajdonosait megkímélik a vámtól, az autópályadíjtól és a parkolási költségektől is. Azért hozzátehetjük, hogy ott az életszínvonal is jelentősen magasabb.

elektromos autó
Szerbia
közlekedés

Most

16:40, Frissítve: 16:46

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.

Népszerű