Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Élet a szórványban - maroknyi magyar Maradékon

2021.11.24
21:38
Forrás
Pannon RTV
A faluban 2016 óta ismét magyarul tanulhatnak a gyerekek.

A Maradékon élő magyarok nem az elvándorlás, hanem az asszimiláció problémájával küzdenek, vagyis inkább ez ellen harcolnak minden erejükkel, egyre sikeresebben. A szerémségi faluban nagyjából ötszázan vallják magukat magyarnak - de sokan közülük már nem tudnak magyarul.

Pannon RTV

A faluban sokáig nem volt magyar nyelvű oktatás sem, de 2016 óta ismét magyarul tanulhatnak a gyerekek, elsőtől negyedik osztályig, valamint a magyar kormány támogatásával nemrég elkészült az új óvoda is, ahol magyarul tanulhatnak a szerb ajkú kicsik is.

Maradék
szórvány

Most

15:13, Frissítve: 15:55

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere és Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:18, Frissítve: 16:08

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű