Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Vörös Gábor

Életbe léptek az új menetrendek - új járat Kelebia és Budapest között

2020.12.13
09:23
2020.12.13
17:36
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságot is érintő újdonság, hogy a Budapest-Kelebia-Belgrád vonalon új szerelvény közlekedik Szabadka és a magyar főváros között. Ugyanakkor a járványügyi korlátozások miatt egyelőre csak Magyarországon belül közlekedik, a határt nem lépi át.
Pannon RTV/Vörös Gábor

Mától a 2020/2021-es Közforgalmú Menetrend szerint közlekednek a magyarországi MÁV-Start vasúti és a Volánbusz közúti tömegközlekedési járatai. Vajdaságot is érintő újdonság, hogy a Budapest - Kelebia - Belgrád vonalon új szerelvény közlekedik Szabadka és a magyar főváros között. Ugyanakkor a jelenleg is érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt ez egyelőre csak Magyarországon belül közlekedik, vagyis a határt nem lépi át. A magyar vasúttársaság honlapján is megtalálható menetrend alapján a vonat minden nap 5:57 perckor indul Budapest-Keleti pályaudvarról és 9:11 perckor érkezik a magyarországi Kelebiára. Visszafelé Kelebiáról 8:46-kor indul és 12:04 perckor érkezik meg Budapestre.

MÁV Sajtóosztály

Fotó: MÁV Sajtóosztály

Biber Anett, szóvivő, MÁV: „A Budapest-Kelebia vonalon a Budapest-Keletiből 5:57-kor induló vonat a nemzetközi forgalomban egyelőre nem közlekedik. Csak a belföldi szakaszán, Kelebia állomásig közlekedik. A Szabadka állomásról 8:02-kor induló vonat a nemzetközi forgalomban egyelőre nem indul el, a vonat Kelebiáról fog indulni, 8:46-kor. A vonat a szerb vasút döntése alapján a járványhelyzet miatt határozatlan ideig nem közlekedik Szerbiában.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Egyébként Európa-szerte ma léptek életbe az új menetrendek a vasúti közlekedésben, nincs ez másképpen Szerbiában sem. Az országban fennakadás nélkül megtörtént az átállás az új menetrendre - mondják az illetékesek. Mától kezdve a szerbiai vasúti pályákon 322 személyvonat közlekedik naponta, ebből 22 nemzetközi, 193 belföldi, míg 107 belgrádi helyi érdekeltségű vonatot jelent.

A szomszédos országok felé tartó járatok közül csupán egy indul a járványügyi helyzet miatt, ez pedig a Barba tartó vonat. Dragana Stanković, a Srbija Voz sajtószóvivője elmondta, az új menetrend összeállításakor figyelembe vették a lakosok igényeit, és ahol lehetett növelték a járatok számát. Az új menetrendről www.srbvoz.rs oldalon tájékozódhatnak az utazók.

Dragana Stanković, sajtószóvivő, Srbija Voz: „Az utasok csak akkor szállhatnak fel a vonatra, ha maszkot viselnek összhangban a meghozott javaslatokkal. Megjegyezném továbbá, hogy a vonatok folyamatosan takarítva vannak, fertőtlenítve, pontosan ki vannak jelölve a felszállásra és leszállásra használható ajtók, és a haladási irányokat is kijelöltük a vonatokban. Kollégáink az utazás alatt folyamatosan rendelkezésre állnak, hogy biztosítsák az utasok számára az utazással kapcsolatos elengedhetetlen információkat. Még egyszer felkérem az utasokat arra, hogy viselkedjenek felelősen, hordják a maszkot az utazás alatt, ahogyan eddig is. Figyeljenek oda!”

menetrend
MÁV
vasút
Budapest
Szabadka
Kelebia
busz

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.