Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Életbe léptek a szigorítások – Hogyan fogadták őket Szabadkán?

2020-12-05
10:34
2020-12-05
17:10
Forrás
Pannon RTV
Tegnap 17 órakor életbe léptek az új járványügyi intézkedések Szerbiában. Hétfő hajnali ötig szinte csak a gyógyszertárak, benzinkutak és élelmiszerüzletek tarthatnak nyitva.

A szolgáltatóegységek többsége hétköznaponként 17 óráig dolgozik, hétvégén pedig szinte teljes zárvatartás van. Az új szabályok minimum 10 napig lesznek érvényben az országban. Stábunk tegnap este körülnézett Szabadkán, hogy vajon bezártak-e a vendéglátósok, kik dolgozhattak tovább, és egyáltalán hogy festett a város az új szigorítások életbe lépése után.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Szabadkán az újabb szigorítások első estéjén máris látszott, hogy az emberek tiszteletben tartják azt. 17 órakor bezártak az üzletek, a kávézók, a boltok, az üzletközpontok. Ennek következtében Szabadka városközpontja valamivel 17 óra után szinte teljesen elnéptelenedett.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A kiskereskedelmi tevékenységet folytató műszaki, lábbeli, ruházati és egyéb üzletek városszerte sötétségbe borultak délután 5 órakor.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Azok, akik most terveznek karácsonyi ajándékot venni, vagy a szilveszteri ruhájukat kiválasztani, a hétvégén csak a kirakatokat nézegethetik, a vásárlást pedig hétköznaponként 17 óráig kell időzíteniük.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Az ételt és italt árusító vendéglátóipari létesítmények is rendre bezártak, többen meg sem várták az utolsó pillanatot. Mivel a Szabadka központjában található bárok és kávézók esténként és leginkább hétvégén bonyolítják le a legnagyobb forgalmat, ez számukra hatalmas bevételkiesés.

A zárt terű és szabadtéri bevásárlóközpontok is zárva tartanak a hétvégén, Szabadkán egy nagy bevásárlóközpont van, amelynek üzletei szintén bezártak pénteken 17 órakor, és egyelőre csak hétfőtől péntekig, 9 és 17 óra között fogadják a vásárlókat. Ottjártunkkor, 19 óra körül a hatalmas parkoló is teljesen üres volt.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Mivel a gyógyszertárak munkaidejét nem korlátozták, Szabadkán a Városháza alatti patika a hétvégén is ellátja az éjjel-nappali ügyeletet.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A benzinkutak is 0-24 óráig dolgozhatnak, de csak üzemanyagot árusíthatnak. Ennek ellenére az ott dolgozók kamerán kívül azt mondták, ők úgy tudják, hogy csak az alkoholos italok eladása tilos 21 órától másnap reggel 5-ig, valamint a benzinkutak kávézóit zárták be péntek 17 órakor és ezek hétfő reggel 5-ig zárva is maradnak.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Az ételkihordást végző vállalkozások számára sincs korlátozás, és mint azt stábunk is tapasztalta, nyitva tarthatnak a hamburgert, pizzaszeletet, szendvicset, lángost és egyéb gyorsételeket árusító bódék pénteken, szombaton és vasárnap is 21 óráig.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A trafikok, kioszkok és az élelmiszereket árusító kereskedések és szupermarketek pénteken, szombaton és vasárnap is nyitva tarthatnak este 9-ig.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Pénteken este 8 óra tájban sok szabadkai ezt kihasználva az élelmiszeren kívül a különféle karácsonyi dekorációkat, sőt ajándékokat is a nagyobb kereskedelmi láncok hipermarketjeiben tette a bevásárlókocsijába, ezeken a helyeken zárásig nagy volt a forgalom.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Most pedig lássuk a szigorítások további részleteit. Az orvosi, fogászati és állatorvosi ellátást végző rendelők és laboratóriumok szombaton és vasárnap is üzemelhetnek. A színházak, mozik, múzeumok, képtárak is nyitva tarthatnak a hétvégén 17 óráig.

A szállodákban vagy magánszálláshelyeken belül található éttermek hétköznap és hétvégén is kiszolgálhatják kizárólag azokat a vendégeiket, akik hivatalosan be vannak jelentve.

A piacok szombaton és vasárnap 6-tól 15 óráig tarthatnak nyitva. Az edzőtermek, medencék és egyéb sport- és szabadidős tevékenységekre szolgáló létesítmények csak a versenyekre való felkészülés és azok megtartása céljából üzemelhetnek szombaton és vasárnap.

A cipész, szabó, asztalos, üveges, autómosó, gépjárműjavító- és műszaki vizsgálatot végző műhelyek, ahol a személyes kapcsolat csak rövid ideig tart, szombaton is nyitva lehetnek, 17 óráig.

szigorítás
zárás
Szabadka
koronavírus
üzletek
kávézók
étterem

Most

16:09, Frissítve: 16:16

Az 1942-es hideg napokra emlékeztek Újvidéken

Újvidéken megemlékeztek a 79 évvel ezelőtti hideg napok áldozatairól. A központi rendezvényt a Dunai rakparton, a Család nevet viselő emlékműnél tartották. Politikusok, polgárok és az áldozatok leszármazottai is lerótták kegyeletüket.
15:38, Frissítve: 15:46

Hétfőtől visszatér a Közügyek

A Pannon Televízió hírháttérműsora hétköznaponként 18 óra 5 perctől lesz látható a csatornánkon. A szerkesztők, a műsorvezetők és a készítők már készülnek a kezdésre.
15:07, Frissítve: 15:12

Selyemkiállítás Szabadkán

Selyemkompozíciók és selyemszobrok - ezek tekinthetőek meg A világ története: Utolsó fejezet című kiállításon Szabadkán. A művészpáros, Vana Urošević és Zoran Todović selyemből készült műalkotásainak március elejéig ad otthont a Kortárs Galéria.
14:46, Frissítve: 16:20

Csökkent a sertés felvásárlási ára

Decemberben több országból importáltak hízót, malacot Szerbiába, így a helyi termelő áron alul kénytelen eladni a jószágokat. A gabonaárak is emelkedtek, emiatt a takarmány áremelkedésével is számolni kell. Emellett késnek az állami támogatások is.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.