Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Életet menthet a gyerekülés

2022.05.26
20:41
2022.05.27
09:37
Forrás
Pannon RTV
Életet menthet a gyerekülés az autóban közlekedési baleset esetén. Nem mindegy azonban, hogy van beszerelve, a gyerek korának, magasságának és súlyának megfelelően.

Számos önkormányzat oszt ki ingyenes üléseket, és szervez mellé előadásokat is a helyes használatról.

Pannon RTV

A gyerekülés fő szerepe az autóban, hogy megóvja, azt, ami a legértékesebb – a gyermek életét és épségét. A közlekedési balesetek nem csak tőlünk függnek. Lehetünk a legjobb sofőr a világon, ha valaki más belénk szalad, a biztonsági felszerelés jelentősen növelheti a túlélés esélyeit. Ezért fontos lekötni magunkat, és megfelelő ülésbe helyezni a gyerekeket.

Mivel a biztonsági övek csak legalább másfél méter magas személyek védelmére alkalmasak, a gyerekeknek külön ülés jelent megoldást. Mivel a legkisebbek esetében nagy eltérés van magasságban és súlyban, a gyerekülések számos fajtája közül lehet válogatni.

Pannon RTV

Az elmúlt években az önkormányzatok támogatják a gyerekülések beszerzését, ingyen is hozzá lehet jutni pályázatokon. Újvidéken május 15-én lehetett jelentkezni 200 ülésre, júniusban pedig további 100-at osztanak ki. Az első körben 2021. január elseje és szeptember elseje között született gyerekek szülei jelentkezhettek. A hónap végén, átvétel előtt egy képzésen is át kell esniük a Városi Képviselőházban.

Ha az autóban nincs gyerekülés, 5000 dinár a büntetés helyszínen. Ha a sofőr az ölében viszi a gyereket, a bírság 20-tól 40 ezer dinár, vagy visszaesés esetén 30 nap elzárás. Ha 12 éven aluli gyereket nem megfelelő helyen szállítanak, a büntetés lehet 15 napos elzárás, vagy 100-tól 200 ezer dinárig terjedő pénzbírság.

gyerekülés
biztonság
közlekedés

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.