Ugrás a tartalomra

Élethű szimulátor segít a diákoknak felkészülni a valós váratlan helyzetekre

2022.12.05
15:00
2022.12.05
17:47
Forrás
Pannon RTV
Egyhetes képzésen vesznek részt a szabadkai Politechnikai Iskola diákjai a helyi közlekedésbiztonsági-szimulátor központban.

A szimulátorokon keresztül valóságosnak tűnő környezetben lehet virtuális gépjárműveket vezetni, még a napszakok és az időjárási viszonyok is változtathatók.

Míg az osztály egyik része előadás formájában hallhatta a közlekedésben fontos tudnivalókat, addig a tanulók másik része a szimulátorokat próbálta ki. A valós méretű kezelőfejek és a kormány a gépjárművezetés tényleges élményét adta át nekik.

Sofija Marić, tanuló, Politechnikai Iskola, Szabadka: „Nagyon valósághű volt, éreztem minden rezgést és minden bukkanót, amelyikre rámentem. Szóval ez nagyon valósághű és nagyon szuper.”

A szimulátorokon keresztül valóságosnak tűnő környezetben lehet vezetni, ahol a napszakok és az időjárási viszonyok is változtathatók, így segítségükkel mindenki fel tud készülni a váratlan helyzetekre a való életben.

Rózsa Ferenc, gépjárművezető-oktató: „Ez nem játék. Ez az emberi felfogáson múlik, hogy komolyan veszik vagy nem. Nem érzi mindenki annak a súlyát, hogy mi történhet a közlekedésben. Arra próbálunk meg rávezetni ilyen csoportokat, most jönnek középiskolások, hogy bármikor adódhat egy váratlan helyzet a közlekedésben és arra valahogy tudni kell felkészülni. Tulajdonképp ez azt jelenti, hogy odafigyeljünk. Ne legyen az a mindennapi szokás, hogy ha autóba ülünk, akkor elővesszük a telefonunkat.”

Előző héten az Ivan Sarić Műszaki Iskola 2., 3. és 4. osztályos tanulói vehettek részt a képzésen, ezen a héten pedig a Politechnikai Iskola tanulói is kipróbálhatják a szimulátorokat.

Ződi Ildikó, képviselő, Reginet Kft.: „Az egésznek az a lényege, hogy serkentsük a fiatalok tudását és belelássunk a lelkükbe, hogy hogyan vezetnek, mivel az ittas vezetés, a nem odafigyelés nagyon gyorsan szerencsétlenséghez vezethet. Szimulátorokon keresztül, mivel van 3 személyautó és 3 tehergépjármű szimulátorunk, így lehetőségük van belátást nyerni abba, hogy mi is az, ami várja őket kint az úton, ha letették a vezetői vizsgát.”

A közlekedésbiztonsági szimulátor-központ több mint két hónapja működik Szabadkán. A közeljövőben pedig szeretnének további középiskolákkal együttműködni.

szimulátor
közlekedésbiztonsági szimulátor
Szabadka
Politechnikai Iskola
Reginet Kft.

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.