Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Életmódváltással a népbetegségek ellen

2019.10.06
11:32
2019.10.06
17:48
Forrás
Pannon RTV
A zentai BeeHome Közösségi Házban a Magyar Nemzeti Tanács szervezett egészséggel kapcsolatos előadást.

Az életmódváltás a kulcsa az olyan népbetegségek elkerülésének, mint a magas vérnyomás, vagy a kettes típusú cukorbetegség – hangzott el az eseményen. A résztvevők kérdezhettek is Dr. Kovács Tibortól, a Pécsi Tudományegyetem osztályvezetőjétől, klinikai szakorvostól.

Pannon RTV

A közönség soraiban nem csak idősek, hanem fiatalok és környékbeli háziorvosok is helyet foglaltak. Az egészség kihívásai napjainkban című előadás során elhangzott, hogy Magyarországon, illetve Szerbiában is hatalmas problémát jelent a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a dohányzás. Mindhárom vezető halálozási oknak számít a két országban. „Nekem is magas a vérnyomásom, és mégis valami újat hallok. Cukorbeteg nem vagyok, de nagyon jó volt ez az előadás, az inzulinról, a rezisztenciáról, erről mondjuk most hallottam többet. Érdekesek ezek az előadások, el kell jönni ilyenekre, különösen a fiatalabbaknak” - ajánlotta Domány Katalin.

Pannon RTV

Az említett betegségek főleg az elhízás, valamint a mozgásszegény életmód miatt alakulnak ki – mondta Dr. Kovács Tibor. A szakorvos hozzátette, megelőzésükben kulcskérdés, hogy aktivizáljuk-e magunkat, és rendszeressé válik-e a testmozgás: „A több mozgás mellett mindenképpen oda kell figyelni arra is, hogy mennyit és mit eszünk. Gyakorlatilag azért ugyanúgy működik, mint az elhízás - ha több energiát viszünk be, mint amennyit elmozgunk, elégetünk, akkor ez lerakódik, ha kevesebbet viszünk be, eltüzeljük a sajátunkat. Mindenféleképp az egyensúlyt kell megtartani. Ismert például az az adat, hogy 45 év felett a férfiak évente átlagosan fél kilót híznak. Érdemes tehát tudatosan odafigyelnünk az egészségünkre.”

Dr. Kovács Tibor előadása a pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából jutott el Vajdaságba.

népbetegség
életmód
vérnyomás
cukorbetegség
Zenta
BeeHome

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.