Ugrás a tartalomra

„Életünket a lelki és a szellemi gazdagság teheti csak boldoggá”

2019.01.14
14:31
2019.01.14
16:42
Forrás
Pannon RTV
Minden békeszerető embernek, nemzeti és vallási hovatartozásától függetlenül, boldog újévet kívánt Dragan Stokin pravoszláv pap.

A szabadkai Krisztus Mennybemenetele templomban, az ortodox újév és Vasilije védőszent napja alkalmából megtartott liturgián egyebek mellett hangsúlyozta, életünket a lelki és a szellemi gazdagság teheti csak boldoggá, nem pedig a pénz. A békés egymás mellett élésre utalva elmondta, a pravoszlávok és a katolikusok, a szerbek és a magyarok, sohasem voltak egymás ellenségei.

Hristos se rodi, srećna nova godina. Krisztus megszületett, boldog újévet. Így köszöntötték egymást az ortodox hívők a pravoszláv újév napján. Népnyelven ugyanis a szerbek január 14-ét úgynevezett kis karácsonynak is nevezik. Az ortodox újév megünneplését pedig őseik hagyományaként őrzik.

Ljubo Joksimović: „Törődnünk kell azzal, hogy ez ne szűnjön meg, hanem a jövő nemzedékei is továbbvigyék az ünneplést. Ezt kis karácsonynak is nevezik, ezt a szerb új évet, a mai napra tehát azt is mondják, hogy ez a kis karácsony.”
Koviljka Danić: „Vasilije egy nagyon fontos védőszentünk, akiért imádkozunk és meghajolunk előtte. Ő mindenkin segít, és eljöttünk, hogy rajtunk is segítsen. Úgy hallottam, hogy ő egy nagyon nagy szent.””

A Julianus-naptár egy Róma alapítása után 709-ben bevezetett naptár, amely az akkor már csaknem háromezer éve alkalmazott egyiptomi naptáron alapult, amely sokkal pontosabb és egyszerűbb volt más naptáraknál. Az alexandriai görög csillagász, Szoszigenész segítségével készült, célja a keringési idő szerinti év közelítése volt. A szerb pravoszláv egyház a vallási ünnepekkor alkalmazza a régi, Julianus-naptárt. Hétfő délelőtt megtelt a szabadkai Krisztus Mennybemenetele pravoszláv templom. A hívekkel Dragan Stokin imádkozott. A hit fontosságát hangsúlyozva azt mondta, lehet valakinek bármennyi pénze, ha szellemileg szegény és nincs hite.

Dragan Stokin, pravoszláv pap, Krisztus Mennybemenetele Templom, Szabadka: „Szívből kívánok Isten áldásával egy boldog időszakot minden embernek. Hallhatták az imánkat, sehol sem mondtuk, hogy a pravoszláv szerbeknek kívánunk minden jót. Kívánunk sok földi jót, békés időket, hogy a jó Isten minden ember szívébe beköltözzön. Legyen elégedettség és öröm. Mert ha az emberek boldogok és örülnek, senkit sem támadnak meg. De ha a mellettünk élők kétségbeesettek, mérgesek, haragszanak, csalódottak, akkor jaj nekik és nekünk is.”

Ezért adjon az Isten minden embernek emberséget - fejezte be újévi üzenetét Dragan Stokin, szabadkai pravoszláv pap.

 

liturgia
Dragan Stokin
pravoszláv
újév
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.