Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Elfogadhatatlan az óbecsei Petőfi iskola bezárása

2019-03-15
08:42
2019-03-15
18:54
Forrás
Pannon RTV
Tegnap Óbecsén közvitát tartottak a Petőfi Sándor Általános Iskola bezárásának a javaslatáról. A közvitán szülők, pedagógusok, politikusok egyaránt az kérték: minden iskola maradjon meg a városban.

Az új iskolahálózat kialakítására vonatkozó javaslat hamarosan a Magyar Nemzeti Tanács elé kerül véleményezésre, de a végső döntést az oktatási miniszter hozza majd meg.

Rövid idő alatt több mint kilencezren adták a nevüket ahhoz a petícióhoz, amivel az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola megmaradása mellett állnak ki az aláírók. Az íveket Koncz Gyula szülő adta át az új községi iskolahálózatra vonatkozó javaslatot kidolgozó munkacsoportnak. A terv, hogy bezárják az iskolát, ahova 80 százalékban magyar gyerekek járnak, példátlan összefogásra sarkallta a közösséget.

Molnár Viktor, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezete: „A politikum és a közösség is kiáll a Petőfi Sándor Általános Iskola megmaradásáért, és én úgy gondolom, hogy ennek nagyon erős üzenetnek kell lennie, hogy iskolát ne zárjunk be, és nem zárunk be.”

A munkacsoport azért a Petőfi iskolát javasolta bezárásra, mert ide jár a legkevesebb diák. Hajnal Jenő MNT-elnök szerint elképzelhetetlen, hogy március 15-e előestéjén egy Petőfi nevét viselő iskola bezárásáról kelljen beszélni. A többi vajdasági önkormányzat a törvény rendelkezései mellett a a polgárok érdekeit is figyelembe vette - Óbecse az egyetlen, ahol egy iskola teljes megszüntetését javasolják.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Mindenhol az észszerűsítésen belül a szakmaiságot tartották fontosnak, és ami ennél még fontosabb, a megtartást, hiszen fogyásban lévő közösségben egy dolog van, hogy a szülőket arra biztassuk, hogy hazajöjjenek, hogy itthon legyenek, hogyha nem az iskolákat zárjuk be, hanem azokat korszerűsítjük, fejlesztjük, napköziotthonokat hozunk létre a környékükön.”

A közvita után készül el a végleges határozati javaslat, amelyet az MNT is véleményez majd. Ezt követően kerül a községi képviselő-testület, majd a tartományi kormány elé, végül pedig az oktatási miniszter hoz felőle döntést.

Óbecse
Petőfi Sándor Általános Iskola
Hajnal Jenő
Molnár Viktor

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 23:46

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.