Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Elfogadták az MNT munkaügyi és pénzügyi beszámolóját

2023.02.24
14:33
2023.02.24
16:28
Forrás
Pannon RTV
A napirenden szerepeltek még az MNT által alapított és társalapított intézmények beszámolói is, amelyeket az igazgatók ismertettek. Az MNT tagjai több személyi kérdésben is döntöttek. Igazgatói és megbízott igazgatói kinevezéseket véleményeztek.

A Magyar Nemzeti Tanács negyedik rendes ülésén Fremond Árpád, a testület elnöke a tavalyi évre vonatkozó évi beszámolót, pénzügyi tervet és zárszámadást ismertette. A MNT 2022. évi költségvetése 1.423.774.346 dinárt tett ki, ami a tervezetteknek a 96 százaléka.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A kiadási oldal 542.948.510 dináros megvalósulása mindössze 39 százalékos felhasználást jelent a tervezetthez képest. Ez első sorban azért van, mert a tanács anyaországi támogatása többéves programok keretében történik meg. Melyek kifizetése egyrészről már megtörtént, de felhasználása csak a későbbi években fog megtörténni.”

A napirenden több, a testület által alapított és társalapított intézmény évi munka és pénzügyi jelentését is elfogadták. A Szekeres László Alapítvány 2022. évi beszámolójában elhangzott, hogy tavaly 529 programot szerveztek, amelyre csaknem 20 ezren voltak kíváncsiak. Külön kitértek a VM4K munkájára.

Szintén elfogadták a Magyar Szó Lapkiadó Kft. 2022. évi munka- és pénzügyi jelentését. Erdődi Edvina megbízott igazgató elmondta, a Magyar Szó az egyedüli magyar nyelven megjelenő napilap az országban.

„Tartottuk magunkat továbbra is ahhoz, hogy nem csak magyar nyelven, hanem magyar szellemiségben is kell tájékoztatnunk olvasóinkat, ami számunkra a mennyiségi szempontok mellett azt jelenti, hogy az írásokban valamilyen módon megjelennek azok a kulturális, történelmi és nemzeti sajátosságok, amelyek az évszázadok folyamán halmozódtak fel és szinte minden magyar közösségben rájuk lelhetünk. Meggyőződésünk szerint eleget tettünk annak az alapelvünknek is, hogy nem a napi divatnak, gyakran szélsőséges és mesterséges és mesterkélt ideológiának behódolva tájékoztatunk, hanem a tartós értékeket helyezzük a központba.”

A Hét Nap Lapkiadó Kft. 2022. évi munka- és pénzügyi jelentése kapcsán László Edit igazgató részletezte az elmúlt évben beszerzett eszközöket. Megjelentették Dudás Károly Magyar Utak című könyvét és Mészáros Zoltán Villanások című könyvét is, ami a Hét Nap 1985-től napjainkig terjedő időszakát dolgozza fel, valamint az Egy falat Vajdaság című gasztrokönyvet.

László Edit, igazgató, Hét Nap Lapkiadó Kft.: „A mindenkit érintő világválság, amelynek egyik következményeként a papír világpiaci ára szinte megduplázódott, arra a népszerűtlen lépésre kényszerített bennünket, hogy 17 év elteltével megnöveljük a hetilap eladási árát 50 dinárról 70 dinárra. Az összes, a fogyasztói körülményeket befolyásoló negatív hatás eredményeként a nyomtatott lap eladási mutatói valamivel gyengébbek voltak az azt megelőző évtől. Másrészt a honlapunkra vonatkozó paraméterek és a közösségi oldalakon lévő jelenlét, ami a mai mércék szerint a köztudatban levő jelenlétet és létet jelenti, megtekintés és olvasottság szempontjából mintegy 21,5 ezres oldalkedvelést mutat növekvő tendenciával.”

2022 nehéz év volt a Pannónia Alapítvány számára. Bodzsoni István ügyvezető elmondta, az évet a Magyar Kormány kiegészítő támogatásával sikerült befejezni, az MNT közvetítésével.

„Igyekeztünk racionalizálni a tevékenységünket a pénzügyi keretekhez viszonyodva. Ennek nyomán a 145 főről a tavalyi év elejétől kezdve lecsökkentünk 134-135 főre. Ez körülbelül az a szám, az a minimum, ami alatt már jelentősen változtatni kellene a tévé és a rádiók szerkezeti működését.”

Az MNT tagjai több személyi kérdésben is döntöttek. Igazgatói és megbízott igazgatói kinevezéseket véleményeztek. Dévai Zoltán lett a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház élére pedig Mészáros Gábor kerül, ehhez csak a Városi Képviselő-testület jóváhagyása kell még.

A vajdasági kulturális kínálat feltérképezésére konzultatív testületet hozott létre mai ülésén a Magyar Nemzeti Tanács. A testület feladata az lesz, hogy összegyűjtse és rendszerezze a művelődési rendezvényeket, helyszíneket, épített és szellemi örökséget, helytörténeti és gasztronómiai útvonalakat, mint nemzeti közösségünk idegenforgalmi kínálatát. Mindezek bemutatására létrehoznak egy honlapot és mobilalkalmazást is. A 19 tagú testület elnöke Sárközi István, az MNT végrehajtó bizottságának az elnöke lett.

MNT
Magyar Nemzeti Tanács
Bodzsoni István
Fremond Árpád
Erdődi Edvina
László Edit
Pannon RTV
Hét Nap

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.