Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Elhelyezték az újvidéki Covid-kórház alapkövét

2021.04.28
15:50
2021.04.28
22:11
Forrás
Pannon RTV
Várhatóan szeptember elejére épül fel az új covid-kórház Újvidéken. Az alapkövet ma helyezte le Aleksandar Vučić szerb államfő, Igor Mirović, а tartományi kormány elnöke és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.

Az új kórház kapacitása 600 fekvőhely lesz, a koronavírus-járvány elmúltával pedig be fog kerülni az általános egészségügyi ellátás rendszerébe.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Batajnica és Kruševac után Újvidék a harmadik szerbiai város, ahol új kórház épül. Az építési költségekre 4 milliárd dinárt szán a köztársaság, a kommunális felszerelést és infrastruktúrát pedig a város fedezi 250 millió dinárból.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere: Mától sem Újvidék, sem Szerbia északi része, Vajdaság, sem pedig egész Szerbia nem lesz ugyanolyan. Sokkal jobb lesz, és ez egy biztosíték, hogy új befektetéseink lesznek, mert nem érnek semmit a gyárak sem, ha nincsenek egészséges emberek. Ma a koronavírus, holnap pedig valamilyen más betegség lesz, sajnos. Ezért van szükségünk ezekre a kapacitásokra, amelyek teljes biztonságot nyújtanak a polgárainknak.”
 

Pannon RTV/Bognár Róbert

A kórház Újvidék szerémségi oldalán, az úgynevezett Mišelukon épül. Miután működésbe lép, várhatóan tehermentesíti a Vajdasági Klinikai Központot, ahol tavaly március óta kezelik a koronavírus által legsúlyosabban érintetteket. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke hangsúlyozta, hogy 5-6 évvel ezelőtt elkezdődött a diagnosztikai berendezések beszerzése is, ami által felkészültebben várták be a járványt.

„Szimbolikusan itt, egy három vagy négy kilométeres körön belül folynak a munkálatok a klinikai központ B és C blokkjának a kiépítésén, valamint a Kamenica 3 építésén, és amint láthatják ma, egy teljesen új 19500 négyzetméteres kórház építésén. Az előbb kérdezte az államfő, mennyi hely lesz az intenzív ellátásra a klinikán Vajdaság területén. Ezzel megkétszereződik a helyek száma, az intenzív egységek száma az egészségügyi védelem rendszerében.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Jelenleg Vajdaságban 170 fekvőhely van az intenzív osztályokon, ehhez ad még majd hozzá 220-at a most épülő kórház. Aleksandar Vučić szerb államfő kiemelte, hogy lassan várható a járványügyi intézkedések enyhítéséhez szükséges a tömeges immunizáció is.

„Ebben a pillanatban, ebben a másodpercben első alkalommal van kétmillió emberünk, aki felvette a vakcina legalább első adagját. Tehát ők mindannyian be lesznek oltva két adaggal. Valamivel kevesebb, de az is lehet, hogy ebben a pillanatban valamivel több, körülbelül egymillió 400 ezer ember van beoltva a második adaggal is. Tehát beadtunk összesen közel 3 és fél millió adagot, de több mint két millió ember felvett legalább egy adagot. Miért emelem ezt ki? Azért, mert szükséges, hogy sokkal több ember felvegye a vakcinát.”
 

Az ünnepélyes alapkőletételnél jelen volt Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Nebojša Stefanović védelmi miniszter és Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is.

Újvidék
covid-kórház
alapkőletétel
Aleksandar Vučić
Miloš Vučević
Igor Mirović

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.