Ugrás a tartalomra
Tanjug/TARA RADOVANOVIC/bs

Elhunyt Irinej pátriárka - háromnapos gyászt hirdettek

2020.11.20
11:31
2020.11.21
09:38
Forrás
Szerbiai RTV
Meghalt Irinej szerb pátriárka. Az idén 90 éves egyházi vezetőt november negyedikén szállították a belgrádi Karaburma katonakórház COVID-részlegére, miután pozitív lett a koronavírustesztje. Szerbiában a gyászidőszak november 20-tól 22-ig tart.

Vasárnap, november 22-én helyezik örök nyugalomra Irinej pátriárkát a belgrádi Szent Száva templom kriptájában - tájékoztat a Szerb Pravoszláv Egyház. Előtte, már szombaton a Szent Mihály arkangyal templomban lesz a liturgiával egybekötött ravatal, a testet innen szállítják majd a Szent Száva templomba. A hívek itt vehetnek búcsút a pátriárkától. A vasárnapi búcsúztatása 9 órakor kezdődik. A ceremóniát a Pannon RTV élőben közvetíti. 

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Irinej pátriárka 1930. augusztus 28-án született a Čačak melletti Vidovo faluban, világi neve Miroslav Gavrilović. Az általános iskolát szülőfalujában végezte el, majd Čačakban járt középiskolába. Prizrenben járt papneveldébe, majd Belgrádban a Hittudományi Karra. 

A családjában nem voltak korábban papok. Az ő döntésére kihatással lehetett a környezete, ahol felnőtt, a környéken ugyanis sok kolostor található. 

Az egyetem elvégzése után leszolgálta a katonaságot, majd 1959-ben az akkori szerb pátriárka, German végezte el a szerzetessé való szentelését a Rakovica kolostorban, akkor vette fel az Irinej nevet is. 

1959 és 1968 között oktatóként dolgozott a prizreni Hittudományi karon, Athénben végzett el posztgraduális képzést, majd az Ostrog kolostor vezetője lett. 

1975 májusában választották meg niši püspöknek. 34 évig állt a niši egyházmegye élén, és ott abban az időben olyan emberként emlegették, aki békét teremtett. Már akkoriban azt mondták, hogy ha ő lenne a szerb pátriárka, egyesíthetné a püspököket. 

Irinej pátriárka új templomok építését szorgalmazta Niš területén. Elkötelezetten dolgozott a szerb pravoszláv egyházért, 22-szer utazott Amerikába, hogy az ottani egyházszakadást áthidalásán dolgozzon. 

A Szerb Pravoszláv Egyház választási közgyűlésének 2010. január 22-i döntése alapján ő lett a szerb pátriárka. Többször is tagja volt a Szerb Pravoszláv Egyház szent püspöki szinódusának. 

2016-ban Ausztráliába utazott, ahol az ottani templom képviselői 10 ezer dollárt gyűjtöttek össze a belgrádi egyházi konyha és a koszovói fiatalok számára. 2016 októberében Londonban járt, ahol a Szent Pál katedrálisban beszélt. 2016 novemberében a ciprusi pravoszláv egyházat látogatta meg. 

Idén januárban ünnepelte meg szerzetességének 60, püspökségének 45 évét és azt, hogy 10 éve viseli a szerb pátriárka címet. Ebből az alkalomból egy filmet is bemutattak róla.

Ami a közügyeket illeti, ezen a téren is voltak állásfoglalásai. Egyebek mellett ellenezte a belgrádi büszkeségnapi felvonulás megtartását, és felszólította az illetékeseket, hogy ne tartsák meg azt. Koszovó kapcsán arról beszélt, hogy a Szerb Pravoszláv Egyház csak olyan megegyezést hajlandó elismerni, amelyben Koszovó Szerbia részeként van feltüntetve. 

Élete során számos díjat és kitüntetést kapott munkásságáért.

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Az idén 90 éves Irinej pátriárkát november negyedikén szállították a belgrádi Karaburma katonakórház COVID-részlegére, miután pozitív lett a koronavírus-tesztje. Irinej pátriárka november 1-jén részt vett Amfilohije püspök temetésén Podgoricán, de az orvosok úgy ítélték meg, hogy még korábban megfertőződhetett, mert legközelebbi munkatársai körében már a temetés előtt kimutatták a fertőzést. Esetében a november 4-i tesztelés mutatta ki a kór jelenlétét, miután azonnal kórházba szállították, ahol később súlyosbodott az állapota. Irinej pátriárka a Szerb Pravoszláv Egyház 45. egyházfője. 

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

A háromnapos gyászidőszakról a köztársasági kormány mai ülésén hoztak döntést. 

Az új pátriárka megválasztásáig Hrizosztom mitropolita végzi majd az egyházfői teendőket - erről döntött a szerb pravoszláv egyház legfelsőbb testülete, a Szent Püspöki Zsinat. A titkári feladatokat pedig Jovan, šumadijai püspök végzi majd.

Irinej
Irinej pátriárka
elhunyt
egyházfő
gyásznap

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:13, Frissítve: 16:21

Mire figyeljünk két keréken?

Egyre több motorost csábít az utakra a nyárias időjárás. Ez pedig akarva akaratlanul magával vonzza azon balesetek számának növekedését, amelyekhez közük van a motorosoknak.
13:45, Frissítve: 13:55

Stabil az élelmiszerpiac

Stabil az élelmiszerpiac Tatjana Matić szerint. Az élelmiszerárak korlátozásáról szóló rendelet pedig június 28-ig van érvényben - emlékeztetett.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.