Ugrás a tartalomra
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Elindult a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonat

2018-05-17
08:39
2018-05-17
08:46
Forrás
MTI
A zarándokokat Varga Lajos váci segédpüspök áldotta meg

Elindult a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonat ma reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról. A négynapos útra induló zarándokokat Soltész Miklós, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára búcsúztatta, és a zarándoklat lelki vezetője, Varga Lajos váci segédpüspök áldotta meg. Soltész Miklós azt hangsúlyozta, hogy a csíksomlyói búcsú és a zarándokvonat közösséget teremt, amire nagy szüksége van most Európának és a világnak. Nagy örömnek mondta, hogy a vonaton több mint 250 fiatal is utazik, köztük Dél-Amerikából, a diaszpórából, Felvidékről és Kárpátaljáról érkezettek - emelte ki.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Csíksomlyó
búcsú
Boldogasszony
zarándokvonat

Most

Népszerű

Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.