Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Elkezdődött a MNT szerb nyelvi felzárkóztató képzése

2022.07.04
10:33
2022.07.04
17:44
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács által szervezett programra 87 tanuló jelentkezett. A program első két hetében, amelyet július 4-e és 15-e között tartanak Szabadkán, Topolyán, Zentán, Adán, Magyarkanizsán, Óbecsén és Temerinben tantermi foglalkozás lesz.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az oktatás hét kezdő és egy haladó csoportban zajlik. Végső Barbara számára nem jelent problémát megszólalni szerbül, az autós iskolát is szerb nyelven végezte el. „Úgy gondoltam, hogy ez egy megfelelő lehetőség arra, hogy fejlesszen a szerb tudásom, és Újvidéken szeretnék továbbtanulni a Műszaki Egyetemen, építészet szakon.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Dudás Rikinek nehezen megy a szerb. Az újvidéki Testnevelési Karra ugyan bejutott, de félve vág neki ennek az időszaknak. „Nagyon az alapok, de még annál is kevesebb talán. Meg tudom magam értetni, de az még édes kevés ehhez az egyetemhez.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A képzés részeként összesen 80 órát tartanak, a tanulókkal 8 tanár foglalkozik. Az első két héten napi 4 órát, míg a harmadikon napi 8 órát tanulnak a diákok.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Az a célja, hogy a fiatalokban egyfajta bátorítást, motivációt ébresszünk fel és ne jelentsen számukra gondot az itthoni továbbtanulás, a szerb nyelven való továbbtanulás. Szeretnénk segítségükre lenni abban, hogy a bennük lévő szerb nyelvtudást, amely lehet, hogy még eddig passzív, a felszínre kerüljön és mindenképp azt szeretnénk, hogy a tanárok a beszédcentrikusságot, a szókincsbővítést, a funkcionális nyelvhasználatot helyezzék előtérbe.”

Az utolsó héten a tanulók beköltöznek az újvidéki Európa Kollégiumba. Az itt eltöltött idő alatt a gyakorlatban fogják alkalmazni a tanultakat.

Takács Andrea, tanár, Topolya: „Az órákon a hangsúly a kommunikáción lesz, emellett lesz egy kis nyelvtani rész is, ahol átismételjük az igeidőket, illetve az eseteket. Újvidéken, a harmadik héten azt szeretnénk, ha a gyerekek minél többet kommunikálnának szerb nyelven. Különböző feladatokat fognak kapni, amelyet a boltokban, az utcán és a piacokon kell majd, hogy teljesítsenek csoportokban, vagy párban.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az Újvidéken eltöltött idő alatt előadásokon, foglalkozásokon és műhelymunkákon keresztül a továbbtanulás terén is segítséget nyújtanak majd a diákoknak. Információkat kapnak az MNT ösztöndíjprogramjáról, de az ifjúsági szervezetek programjairól is a Vajdasági Magyar Diákszövetség és a VIFÓ által.

Magyar Nemzeti Tanács
Topolya
nyelvi képzés

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.