Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Elkezdődött Szabadkán a 75 év felettiek koronavírus elleni oltása

2021-01-16
13:33
2021-01-16
17:01
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán 35 személy vette fel az oltóanyagot. A koronavírus elleni védőoltásra egyébként eddig 200 ezernél több szerbiai lakos jelentkezett. Mellékhatás 12 esetben volt. Magyarkanizsán a második adag oltást vették fel a Gerontológiai Központ lakói.
Pannon RTV/Huszár Dániel

A 95 éves, szabadkai Gombár Imre vehette fel elsőként a koronavírus elleni védőoltást Szabadkán. Magabiztosan és félelem nélkül ült le, hajtotta fel ingje ujját és vette fel a védőoltást.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Mindenkit arra biztatta, hogy éljen a lehetőséggel.

Gombár Imre: „Biztos, hogy jó, ha már be akarják adni, akkor előzőleg biztosan ellenőrizték. Én ajánlanám mindenkinek, hogy vegye fel és akkor jövő nyáron már lovon leszünk, nem kell majd félnünk és nem kell majd maszkban járni az utcán.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A 84 éves Evetović Mirko is az elsők között oltatta be magát.

„A televízióban láttam, hogy főleg az idősebbek számára veszélyes, úgyszintén, ha én megbetegednék, hogy ne fertőzzem meg a fiatalabbakat.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Bátran tartotta a karját a vakcinát beadó nővér előtt a 92 éves szabadkai Nagy Erzsébet is.

„- Most, miután felvette a vakcinát, hogy érzi magát?

- Jól. Semmi reakció nincs, jól.

- Nem fájt?

- Nem.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Szombaton 35 személy vehette fel az amerikai-német fejlesztésű vakcina első dózisát. Tízpercenként váltakozva oltották be azokat, akik az e-Uprava portálon keresztül jelentkeztek és kaptak időpontot. Az orvosi vizsgálat után, akik alkalmasnak bizonyultak rá, felvehették a Pfizer-vakcinát.

Dr. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségházak Megelőzési Központjának vezetője: „A páciensek korábbi allergiás reakcióiról kérünk adatokat, arról, milyen terápiát kapnak, volt-e nemrég valamilyen gyulladásos panaszuk, lázuk vagy más egészségügyi problémájuk. Ezek azok az adatok, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy megejthessük az oltást.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Az illetékes hozzátette, a következő dózist 21 nap múlva adják majd be a jelentkezőknek. Az oltási terv szerint Szerbiában egyébként a 75 év felettiek után, a 64 és 74 közöttiek kerülnek sorra.

Magyarkanizsán a második adag vakcinát vették fel ma a magyarkanizsai Gerontológiai Központ lakói. 75 bentlakó felelt meg az orvosi feltételeknek, így ők hamarosan teljes egészében védettek lesznek a koronavírus ellen. Bizonylatként egy könyvecskét kaptak, amellyel igazolni tudják védettségüket - mondta Gyólay Karolina, a magyarkanizsai Egészségház igazgatója. Hozzátette, az elkövetkező időszakban oltási helyiségeket alakítanak ki Magyarkanizsán.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Gyólay Karolina, igazgató, Magyarkanizsai Egészségház: „Minden egészségház köteles az önkormányzattal karöltve kialakítani vakcinációs helyiségeket. Mi a magyarkanizsai Egészségházban ezt már megtettük, most egyeztetünk az önkormányzattal és a minisztériummal, hogy nekik elfogadható-e. Ugyanis nagyon gyorsan elkezdődik a polgároknak a védőoltás beadása is.”

A koronavírus elleni vakcina százalékos hatékonysága jóval meghaladja a korábbi oltási szabványokat és a várható százalékot, ami eddig 50 körüli volt – mondta Pavle Zelić, a szerbiai Gyógyszerellenőrzési Ügynökség szakembere a szerbiai köztévé vendégeként. A szakember hangsúlyozta, a szerbiai Gyógyszerellenőrzési Ügynökség a törvénnyel összhangban köteles minden gyártó vakcináját egyformán bevizsgálni, ugyanazon standardok szerint. Arra a kérdésre, hogy az eddig Szerbiában használt Pfizer-oltás milyen allergiás reakciókat váltott ki, Zelić kiemelte, ezek nagyon ritka esetek voltak, olyan személyeknek lehetnek allergiás tüneteik, akiknek a szervezete egyébként is hevesen reagál bizonyos helyzetekben. Esetükben fokozott elővigyázatosság szükséges. Pavle Zelić elmondta, eddig mindössze 12 esetben számoltak be nem várt reakcióról az említett oltás után.

Pannon RTV/Huszár Dániel

„Nem minden mellékhatást jegyeznek fel, az enyhébbek, mint az oltás helyén levő bőrpír, enyhe duzzanat vagy enyhe láz, nem kerülnek nyilvántartásba. A nem várt mellékhatásokat keressük, amelyekből nem volt, vagy a komolyabb mellékhatásokat, amiből csak nagyon kevés fordult elő. Ezek főként bizonyos szisztémás rendellenességre utaltak, például lázra, fejfájásra, rossz közérzetre, ami néhány napig tart, de semmi különös, ami aggodalomra adna okot. A világból érkező adatok is hasonlóak. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az Egészségügyi Világszervezet megfigyelő központjával és a gyártókkal, akiknek kötelességük rendszeresen tájékoztatni minket az oltásbiztonságról.”

Pannon RTV/Huszár Dániel
Szabadka
koronavírus
oltás
vakcina
Magyarkanizsa
Gyólay Karolina

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.