Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Elkezdődtek a munkálatok a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszán

2021.10.15
18:40
Forrás
Pannon RTV
A vasúti korszerűsítés első szakasza Kiskunhalasnál indul. A felújításnak köszönhetően a személyszállítás menetideje a felére csökken majd a két főváros között, és a teherszállítás is felgyorsulhat.

A munkálatok megkezdése előtt ünnepélyes keretek között a Soroksár és Kelebia országhatár közötti szakasznál megtörtént az alapkőletétel is.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Gyors, korszerű és kényelmes. Ez várható azoktól a vonatoktól, amelyek a felújított Budapest-Belgrád vasútvonalon közlekednek majd. A két főváros közti szakasz a 10-es közlekedési folyosó része. Végpontja a görögországi pireuszi kikötő. Várhatóan jövőre, a részét képező Belgrád és Újvidék közötti szakaszon el is indulhat az első vonat. A következő hónapokban pedig intenzívebben zajlanak majd a munkálatok Újvidék és Szabadka között - mondta Tomislav Momirović szerb építésügyi miniszter.

„Ez az őszinte és baráti kapcsolat garantálja a gazdasági fejlődést és együttműködést a két ország között, a barátságunk megkoronázása pedig a szerb-magyar vasútvonal projektje, a modern vágányok kiépítése, vélhetően a legmodernebb Kelet-Európában, amely összeköti majd a két fővárost, Belgrádot és Budapestet.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Számos beruházás kíséri majd a felújítási munkálatokat a magyarországi szakaszon is. Villamosítva lesz, állomásépületek újulnak meg, köztük a kiskunhalasi is, továbbá zajvédő falak és alul- és felüljárók is kiépülnek majd. A személyszállítás gyorsabb lesz. Belgrádból akár 3,5 óra alatt eljuthatunk Budapestre. A beruházással gazdagodik a magyar nemzetgazdaság, valamint bővülnek a magyar-kínai és a magyar-szerb kapcsolatok is - hangsúlyozta Palkovics László, a Belgrád-Budapest vasútvonalért felelős kormánybiztos, magyar innovációért és technológiáért felelős miniszter.

„A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszon a jelenlegi egy helyett két vágányon 160 km/h-ás engedélyezési és 200 km/h-ás tervezési sebességgel, illetve korszerű kommunikációs és vonatbefolyási rendszerekkel szolgálják majd ki az utasokat és a fuvaroztatókat. Figyelemre méltó, hogy a személyforgalomban a menetidő jelenlegi 8 óra helyett kevesebb mint felére fog csökkenni. Ez azt is jelenti, hogy belföldön a távolsági vonatok egy órával rövidebb idő alatt tehetik meg majd a 160 kilométeres utat a főváros és Kelebia között.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ez az európai teherszállítás szempontjából is nagyon fontos útvonal. A leggyorsabb teherszállítási útvonalat biztosítja Görögország és Nyugat-Európa, illetve a Távol-Kelet között. A tervek szerint a teljes vasútvonal a két főváros között 2025-re készül el.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Homolya Róbert, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója: „Két európai fővárost fogunk most összekötni korszerű, XXI. századi, versenyképes vasúti kapcsolattal. Nyugodtan mondhatom azt, hogy Európán belül is unikális ez a projekt, hiszen ha megépül ez a vasúti összeköttetés, akkor a magyar fővárost a Magyarországot övező szomszédos országok fővárosai közül, Belgrádot fogja összekötni a legjobb vasúti kapcsolattal.”

Az illetékesek szerint a vasút a legzöldebb és legfenntarthatóbb közlekedési forma. Elősegíti azt az európai klímacélt, miszerint 2050-re 90 százalékkal kell csökkenteni a közlekedésben a szén-dioxid kibocsájtást. Ehhez pedig fejleszteni kell a vasútvonalakat és kapacitásokat.

Budapest-Belgrád vasút
Magyarország
Kiskunhalas
alapkőletétel
Tomislav Momirović

Most

17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.
16:51, Frissítve: 16:56

Nagy ho-ho-horgász gyerekek

Egyhetes ifjúsági horgásztábort tartanak a Péterrévéhez közeli Csík-ér partján. Az esemény a Mohol Sporthorgász Egyesület szervezésében valósult meg.
16:49, Frissítve: 20:07

KORszintézis

KORszintézis címmel szervezték meg a Topolyai Művésztelep idei nyári alkotótáborát. A vajdasági művészek a tábor első napjaiban a város kültéri alkotásait tekintették meg, melyek inspirációul szolgálnak az alkotáshoz.

Népszerű