Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ellenzi a kultúráról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló törvényjavaslat elfogadását az MNT

2021.02.12
18:19
2021.02.12
18:34
Forrás
Közlemény
A javaslat közvitája ezekben a napokban folyik Szerbia-szerte.

Az MNT állásfoglalása szerint a változtatás több helyen is bizonyos, törvény által szavatolt nemzeti kisebbségi kollektív jogok elvételét irányozza elő, ami nemcsak a szerzett emberi és kisebbségi jogok védelmének nemzetközi elvével áll szöges ellentétben, de magával a szerb alkotmánnyal is.

Az MNT közleménye szerint ezeknek a tervezett módosításoknak a megvalósítása a kultúra területén beláthatatlan következményekkel járhat. Kiemelik, a kultúra irányításában való közvetlen kisebbségi részvétel mindig is nagymértékben hozzájárult a nemzeti kisebbségek kultúrájának megőrzéséhez és erősítéséhez. Épp ezért a törvénymódosításnak az a látszólag észszerűnek tűnő szándéka, hogy rendezze életünknek ezt a nagyon fontos területét, azért nem fogadható el számunkra, mert mindez az alkotmány és a törvény által szavatolt kisebbségi jogok kárára történne, mégpedig annak a lehetőségnek a felszámolásával, hogy a nemzeti kisebbségek részesei legyenek a kisebbségi kultúra közvetlen irányításának - véli a Magyar Nemzeti Tanács. Az MNT mindent megtesz azért a többi nemzeti tanáccsal együtt, hogy azok ilyen formában ne kerüljenek a köztársasági parlament elé.

 Az MNT állásfoglalásának teljes szövege megtalálható a csatolmányban.

Csatolmányok
mntallasfoglalastorveny-kulturarolmodositaskozvitaszabadka20210212.pdf
MNT
ellenzi
kultúráról szóló törvény
kultúra
művelődés
törvényjavaslat

Most

09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.
07:10, Frissítve: 10:03

Összmagyar Egyetemista Tábor 2022

Háromszáz magyar egyetemista érkezik a Kárpát-medencéből és a nagyvilág diaszpóraközösségeiből a Rákóczi Szövetség egyetemistatáborába, Magyarországra. A Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő táborban vajdasági diákok is képviseltetik magukat.

Népszerű