Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Ellepik a migránsok Bihać utcáit

2019-02-08
09:52
Forrás
Pannon RTV
Miközben Bosznia-Hercegovinába továbbra is ellenőrizetlenül áramlanak be nagy számban a migránsok, a horvát határhoz közeli Bihaćon egyre tarthatatlanabb a helyzet.

Mind több bűneset köthető a fiatal, egyedülálló illegális bevándorló férfiakhoz, akik gyakran egymással is összetűzésbe keverednek – nyilatkozta stábunknak még a hét elején Ale Šiljdedić. Az Una-Sana kanton rendőrségi sajtószóvivője hozzátette, becslések szerint 3500-an tartózkodnak a térségben. A helyi lakosok pedig félnek.

A migránsok napközben az Una folyó partján horgásznak. Mások teli szatyrokkal jönnek ki a boltokból. Többségük jól öltözött. Hiába a fokozott rendőri jelenlét, napközben ellepik Bihać utcáit – panaszolta Ramiza Šajnović: „Sokan vannak itt egy helyen, feltorlódtak. Ők egymás közt sem viselkednek úgy, ahogy kellene. Nem tisztelik a város szabályait, a törvényeket, amiket mi, a városban élők betartunk.”

A bihaćiak főként a gyerekeket féltik – mondja Nada Tomjenović, aki az unokájával sétál a parkban: „Akinek van gyermeke, mindenki fél. Egyébként is félünk. Sehova sem engedjük a gyerekeket egyedül. Megyünk velük mindenhova. Kísérni kell őket. Amit csak lehet, azt mi is délelőtt intézzük a városban. Este meg senki ki sem mer menni.”

A migránsok egyébként egymással is gyakran összetűznek a befogadóközpontokban – nyilatkozta a pakisztáni Atif Amir, akit már kétszer is visszatoloncoltak a horvát határról: „Az itteni állapotok nagyon rosszak, mert túl sok a probléma. Egyes emberek elveszik mások mobilját, elveszik a pénzüket, szóval túl sok a gond.”

Hozzátette, Olaszországba menne, ahol dolgozni szeretne, mert Boszniában nincs munka.
Az Una-Sana kanton illegális migrációval foglalkozó válságtörzse a napokban arra szólította fel a bosnyák állami szerveket, hogy tegyenek rendet, korlátozzák a beáramló migránsok számát és a befogadóz-központokban tartózkodó bevándorlók mozgását. Ellenkező esetben felszámolják a központokat és megtiltják a migránsok befogadását a kantonban.

Feszült a helyzet Bihaćon. A Bira befogadóközpontban a csütörtöki nap folyamán a biztonsági emberek több alkalommal is közbeléptek. Kisebb-nagyobb incidensek történtek a migránsok között. Itt egyébként nagyjából 1500-an vannak elszállásolva, nem hivatalos információk szerint. Az egész Una-Sana kanton területén, a rendőrség adatai szerint mintegy 3500 migráns van, ebből több mint kétezren Bihać városában vannak elszállásolva.

A tehetősebbek magánpanziókban vagy szállodákban húzódnak meg. Ezekben szigorúbban ellenőriznek majd ezentúl a felügyelőségek.

Bihać
migránsok

Most

08:41, Frissítve: 08:47

Ámokfutás egy kínai iskolában

Tanulókat és iskolai dolgozókat sebesített meg egy biztonsági őr egy dél-kínai általános iskolában - közölte a helyi sajtó.

Népszerű