Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Elmarad minden nyilvános szentmise a templomban és szabadtéren is

2020-03-19
12:26
2020-03-19
17:11
Forrás
Pannon RTV
Szerbia katolikus püspökei rendeletet hoztak, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a nyilvános liturgiák a jövőben szünetelnek. Ma déltől nem tartanak nyilvános szentmisét.

Minden nyilvános szentmise, keresztelő, bérmálás, gyóntatás, esküvő és minden más ájtatosság a templomban és szabadtéren is elmarad. Egyetlen kivétel a temetés, melyet egyszerű formában, röviden megtartanak.

Pannon RTV

Csütörtök reggel tartották meg az utolsó nyilvános szentmisét a Szabadka Kertvárosi Templomban is. Huzsvár Csík Ildikó rendszeren jár a szentmisékre. Bízott benne, hogy járvány ellenére a miséket továbbra is megtartják. Főleg, hogy közeledik a Húsvét, de mivel egyre több koronavírussal fertőzött van az országban, így véleménye szerint jó döntést hoztak az egyházvezetők. „Mivel modern korban élünk ezért az interneten lehet követni a miséket is, mert a papok továbbra is fognak misét tartani, csak az interneten keresztül fogjuk követni. Mást meg otthon mindent elő lehet készíteni.”

Pannon RTV

A templomok a lelki feltöltődés és imádság helyei, ezért ebben a helyzetben a templomokat nem zárják be. Ily módon is lehetőséget biztosítva az egyéni imára és lelki elmélyülésre - mondta Szakály József plébános.

Pannon RTV

Szakály József plébános: „Újra meg kell tanulni, hogy mit is jelent a szentséglátogatás. Tehát nem lehet áldozni, de a Szentség Jézust meg lehet látogatni a templomban, el lehet jönni egy csendes imádságra, be lehet ülni akár egy tíz percre, félórára. Erre lehetőség lesz minden templomban. Erről kell majd tájékozódni és megnézni a templomok internetes oldalait vagy a hirdetőtáblákat. Tehát én mindenkit arra kérek, hogy jöjjenek a templomba, imádkozzunk és mutassuk meg az Úr Jézushoz való tartozás fontosságát, hiszen mi azon túl, hogy az orvosoktól várunk nagyon sokat, de az igazi orvostól mindannyiunk lelki orvosától az Úr Jézustól várjuk az igazi segítséget, aki bölcsességet ad ezekben a vészterhes napokban.”

Pannon RTV

A plébános hozzátette: egyelőre még nem tudni, hogy ez a rendelkezés meddig lesz érvényben. Arra a kérte a hívőket, hogy lehetőségük szerint továbbra is kövessék a szentmiséket az interneten keresztül.

mise
koronavirus
szertartás

Most

17:19, Frissítve: 17:30

Online kerekesszékes edzésprogramot mutattak be

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló, határon átnyúló együttműködési program Inter Pingpong 3 elnevezésű projektje szerbiai és magyarországi diák, amatőr és fogyatékkal élő sportolókat ölel fel.

Népszerű