Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Élő növényt csak megfelelő kísérő dokumentációval vihetünk át a határon

2019-12-14
16:35
2019-12-14
20:06
Forrás
Pannon RTV
Mától egy almát sem vihetünk Szerbiából Magyarországra, ha az nem rendelkezik növényegészségügyi bizonyítvánnyal.

Élő növényt ugyanis az Európai Unió területére ezentúl csak akkor lehet vinni, ha ahhoz megfelelő kísérő dokumentáció tartozik. Amennyiben valakinél papírok nélküli növényeket, hagymákat, gyökereket, vagy szaporítóanyagot találnak, akkor azt a sofőr vagy eldobja, vagy a hatóság emberei visszafordítják a határon. Az illetékesek azonban hozzátették, hogy pénzbüntetésre nem kell számítaniuk azoknak, akiknél ilyen növényeket találnak.

A határon várakozó sofőrök egy része már tudott a növényekre vonatkozó szigorításról, de akadtak olyanok is, akik stábunktól hallották először, hogy ha nem rendelkeznek megfelelő papírokkal, akkor még egy almát, vagy egy cserepes virágot sem vihetnek magukkal Szerbiából Magyarországra. Néhányan úgy vélik, hogy ez miatt a határátlépés is tovább lassulhat.

Kovács Tibor minden nap jár a határon át. „Ott dolgozok Magyarországon. Napi szinten szoktam vinni 2-3 almát, nem tudjuk, hogy mi lesz ebből, hogy átvihetjük, vagy nem, mivel reggelit hordunk át. Szerintem lassulni fog, de majd meglátjuk a jövő héten már, hogy mi lesz.”

Sebők László szerint szükséges a fokozott ellenőrzés. „Biztonságosnak kell lenni a növényeknek, amiket behoznak. A határellenőrzés jelentősen biztosan nem fog lassulni, de egyébként az unióhoz csatlakozik előbb-utóbb Szerbia is, és akkor ez a probléma megszűnik.”

A témával kapcsolatban megkerestük a Csongrád Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályvezetőjét. Borcsik Zoltán telefonon mondta el, hogy mire számíthatnak azok, akiknél növényegészségügyi bizonyítvánnyal nem rendelkező növényeket találnak az illetékesek: „Ha ezt valakinél megtalálják a személyforgalomban, akkor első esetben fel fogják szólítani arra, hogy ezt vagy dobja ki, vagy pedig vissza tud vele fordulni minden gond nélkül. Sem a kidobásnak, sem pedig a visszafordulási kötelességnek nincs anyagi szankciója. Ezt ha megteszi az utas, tehát kidobja a terméket, akkor szabadon folytathatja az útját az EU területére.”

Érdekességnek számít, hogy a szigorítás öt növényre nem vonatkozik. Datolyát, duriánt, ananászt, banánt és kókuszt ezután is vihetünk magunkkal Szerbiából az Unió területére, akkor is ha azok nem rendelkeznek növényegészségügyi bizonyítvánnyal.

növény
határ
kísérő dokumentáció
növényegészségügyi bizonyítvány

Most

12:33, Frissítve: 12:50

Kikaptak a magyarkanizsai lányok Szabadkán

Nem épp jól sikerült a bemutatkozása az újonc magyarkanizsai TSC Női Labdarúgó Klubnak a szerb Szuperligában. Vajda Fangyó lányai 7:0 arányú vereséget szenvedtek a címvédő Spartacus otthonában.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.