Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Előadás evészavarok megelőzéséről, egészséges táplálkozásról a középiskolákban

2019-10-21
12:29
2019-10-21
17:26
Forrás
Pannon RTV
Táplálkozás és életmód a középiskolásoknál címmel tartanak szemináriumot középiskolások részére Szabadkán az Egészségügyi Középiskolában.

Az előadások fő témája a helyes táplálkozás, a fiatalok evészavarai és a rendszeres testmozgás fontossága. Céljuk a káros étkezési szokások javítása, valamint a második osztályos középiskolás diákok motiválása a helyes táplálkozás és életmód kialakítására. A rendezvény október 23-ig tart a Szabadkai Egészségnépszerűsítő Központ szervezésében.

Vajdaságot is érintik az úgynevezett civilizációs betegségek. Ezek közé soroljuk a túlsúlyt is. A helytelen táplálkozás a gyermekkorban megkezdődik, a gyerekek közül tízből 2-3 rendelkezik enyhébb súlyfelesleggel. A gyors ételek és a csökkent fizikai mozgás a tinédzsereket is veszélyezteti. Vukov Andrej, a szabadkai Egészségügyi Középiskola pszichológusa szerint a felgyorsult életritmus kihatással van arra, hogy milyen minőségű táplálékot veszünk magunkhoz:  „A felgyorsult életritmus és a mindig foglalt szülők miatt a gyermekek kénytelenek a gyors ételeket választani. Iskolába menet előtt vásárolnak valamilyen élelmet és nincs idejük az egészséges uzsonna vagy ebéd elfogyasztására. A projekten belül foglalkozunk azzal, hogy a középiskolák kantinjaiban is árusítsanak tápláló és megfelelő élelmiszereket. A szemináriumok segítségével szeretnénk, hogy a diákok esélyt adjanak a megfelelő helyes táplálkozásnak.”

A szakemberek javaslata szerint fontos, hogy tudatosan alakítsunk életmódunkon, az egészséges étrend bevezetésével, melynek lényege, hogy próbáljunk minél változatosabban étkezni. A szakértők a helyes étkezés mellett arra is buzdítanak, hogy a testmozgás legyen a napi rutin része.

táplálkozás
egészség
előadás
középiskola
Szabadka

Most

11:26, Frissítve: 11:32

Új nevet kap Csongrád-megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.