Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Előadás evészavarok megelőzéséről, egészséges táplálkozásról a középiskolákban

2019-10-21
12:29
2019-10-21
17:26
Forrás
Pannon RTV
Táplálkozás és életmód a középiskolásoknál címmel tartanak szemináriumot középiskolások részére Szabadkán az Egészségügyi Középiskolában.

Az előadások fő témája a helyes táplálkozás, a fiatalok evészavarai és a rendszeres testmozgás fontossága. Céljuk a káros étkezési szokások javítása, valamint a második osztályos középiskolás diákok motiválása a helyes táplálkozás és életmód kialakítására. A rendezvény október 23-ig tart a Szabadkai Egészségnépszerűsítő Központ szervezésében.

Vajdaságot is érintik az úgynevezett civilizációs betegségek. Ezek közé soroljuk a túlsúlyt is. A helytelen táplálkozás a gyermekkorban megkezdődik, a gyerekek közül tízből 2-3 rendelkezik enyhébb súlyfelesleggel. A gyors ételek és a csökkent fizikai mozgás a tinédzsereket is veszélyezteti. Vukov Andrej, a szabadkai Egészségügyi Középiskola pszichológusa szerint a felgyorsult életritmus kihatással van arra, hogy milyen minőségű táplálékot veszünk magunkhoz:  „A felgyorsult életritmus és a mindig foglalt szülők miatt a gyermekek kénytelenek a gyors ételeket választani. Iskolába menet előtt vásárolnak valamilyen élelmet és nincs idejük az egészséges uzsonna vagy ebéd elfogyasztására. A projekten belül foglalkozunk azzal, hogy a középiskolák kantinjaiban is árusítsanak tápláló és megfelelő élelmiszereket. A szemináriumok segítségével szeretnénk, hogy a diákok esélyt adjanak a megfelelő helyes táplálkozásnak.”

A szakemberek javaslata szerint fontos, hogy tudatosan alakítsunk életmódunkon, az egészséges étrend bevezetésével, melynek lényege, hogy próbáljunk minél változatosabban étkezni. A szakértők a helyes étkezés mellett arra is buzdítanak, hogy a testmozgás legyen a napi rutin része.

táplálkozás
egészség
előadás
középiskola
Szabadka

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.