Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Előkészületek a Vihar hadművelet áldozataira való megemlékezésre

2022.08.04
16:07
2022.08.04
20:14
Forrás
Pannon RTV
Ma este nyolc órakor tartják a Vihar hadművelet központi megemlékezést Újvidéken. Az előkészületek napok óta tartanak.

A felszólalók mellett művészeti-kulturális programokkal is készülnek. Nagy számú látogatót várnak, a városközpont nehezen lesz átjárható.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Már szerda este állt a színpad a Szabadság-téren, és elkezdődtek a műszaki előkészületek és a próbák a csütörtöki rendezvényre. Aleksandar Vučić szerb államfő elmondása szerint idén azért tartják Újvidéken a központi megemlékezést, mert itt a legmagasabb a krajinai szerbek aránya.

Az előző napokban eltávolították a padokat, hogy legyen hely az embereknek és a felszerelésnek. A járókelők, helyiek és turisták kíváncsian szemlélték az előkészületeket.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A lakosság nagy része támogatja, fontosnak tartja a megemlékezést. Azok is, akik érintve voltak a hadművelet által, vagy találkoztak a menekültoszloppal, de azok is, akik nem kötődnek azokhoz a tájakhoz, és meg sem születtek még akkor.

Savo Veselinović: „Végig velük mentem, és ott, Mitrovica közelében láttam, ahogy temették az embereket, mivel voltak, akik útközben meghaltak. Végigjártam, pontosan ezt láttam, aztán itt, amikor a Fruška gorán voltak, megállították azokat az embereket ott fent, hogy egy kicsit felfrissítsék őket.”

Darko Stojiljković: „Szerintem erről meg kell emlékezni. Bűncselekmény, ami történt. Szerencsére a családomból senki nem élte át ezeket a borzalmakat. Úgy gondolom, hogy a világ más részein nagyon kevés figyelmet fordítanak erre a bűncselekményre, összehasonlítva néhány más dologgal, ami a 90-es években történt.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A megemlékezésen részt vesz Aleksandar Vučić szerb államfő és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja is. A program részeként krajinai dalok is lesznek, illetve egy olyan előadás, amely felidézi a menekültoszlop viszontagságait. Miodrag Kapor munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel megbízott államtitkár: „Méltósággal kell megemlékezni azokról, akik meghaltak, emlékezni a bűncselekményre, és törekedni arra, hogy megmaradjon a következő nemzedékeink emlékezetében, és soha ne feledkezzenek meg róla. Természetesen Szerbia kész az együttműködésre, kész a jövőbe tekinteni, de nem felejthetünk.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A rendezvényre megközelítőleg 20 ezer látogatót várnak.

Vihar hadművelet
megemlékezés
áldozatok
Újvidék
Aleksandar Vučić
Miodrag Kapor

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:13

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.
07:27, Frissítve: 07:33

Bírja a meleget? - ha igen, ma jó napja lesz

Még két napig tarthat a pokoli hőség. Mára a tegnapinál is melegebb időt jósolnak a meteorológusok, a hét legforróbb napjára kell felkészülnünk, 38-39 fokos délutáni csúccsal.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.