Ugrás a tartalomra

Előkészületek a Vihar hadművelet áldozataira való megemlékezésre

2022.08.04
16:07
2022.08.04
20:14
Forrás
Pannon RTV
Ma este nyolc órakor tartják a Vihar hadművelet központi megemlékezést Újvidéken. Az előkészületek napok óta tartanak.

A felszólalók mellett művészeti-kulturális programokkal is készülnek. Nagy számú látogatót várnak, a városközpont nehezen lesz átjárható.

Már szerda este állt a színpad a Szabadság-téren, és elkezdődtek a műszaki előkészületek és a próbák a csütörtöki rendezvényre. Aleksandar Vučić szerb államfő elmondása szerint idén azért tartják Újvidéken a központi megemlékezést, mert itt a legmagasabb a krajinai szerbek aránya.

Az előző napokban eltávolították a padokat, hogy legyen hely az embereknek és a felszerelésnek. A járókelők, helyiek és turisták kíváncsian szemlélték az előkészületeket.

A lakosság nagy része támogatja, fontosnak tartja a megemlékezést. Azok is, akik érintve voltak a hadművelet által, vagy találkoztak a menekültoszloppal, de azok is, akik nem kötődnek azokhoz a tájakhoz, és meg sem születtek még akkor.

Savo Veselinović: „Végig velük mentem, és ott, Mitrovica közelében láttam, ahogy temették az embereket, mivel voltak, akik útközben meghaltak. Végigjártam, pontosan ezt láttam, aztán itt, amikor a Fruška gorán voltak, megállították azokat az embereket ott fent, hogy egy kicsit felfrissítsék őket.”

Darko Stojiljković: „Szerintem erről meg kell emlékezni. Bűncselekmény, ami történt. Szerencsére a családomból senki nem élte át ezeket a borzalmakat. Úgy gondolom, hogy a világ más részein nagyon kevés figyelmet fordítanak erre a bűncselekményre, összehasonlítva néhány más dologgal, ami a 90-es években történt.”

A megemlékezésen részt vesz Aleksandar Vučić szerb államfő és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja is. A program részeként krajinai dalok is lesznek, illetve egy olyan előadás, amely felidézi a menekültoszlop viszontagságait. Miodrag Kapor munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel megbízott államtitkár: „Méltósággal kell megemlékezni azokról, akik meghaltak, emlékezni a bűncselekményre, és törekedni arra, hogy megmaradjon a következő nemzedékeink emlékezetében, és soha ne feledkezzenek meg róla. Természetesen Szerbia kész az együttműködésre, kész a jövőbe tekinteni, de nem felejthetünk.”

A rendezvényre megközelítőleg 20 ezer látogatót várnak.

Vihar hadművelet
megemlékezés
áldozatok
Újvidék
Aleksandar Vučić
Miodrag Kapor

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.