Ugrás a tartalomra

Elszállítják őket, de fokozatosan visszatérnek

2020.12.06
14:01
2020.12.06
15:38
Forrás
Pannon RTV
Bár nemrégiben buszokkal szállították el az észak-bánáti településekről a migránsokat, Majdányon és Rábén ismét szinte minden üresen álló házba visszatérnek az illegális bevándorlók - panaszkodnak a helyiek.
Pannon RTV

A helyiek elmondása szerint az éj leple alatt taxisok tucatjai hordják őket a faluba. Hasonló a helyzet Észak-Bácskában is. Horgosra is tömegesen térnek vissza a migránsok, de ott óvatosabbak, és olyan helyeken húzódnak meg, ahol nehezen találnak rájuk.

A Rábé-Kübekháza határátkelőhely mentén húzódó magyar okoskerítés hangszórójából éjjel-nappal szól arab nyelven a figyelmeztetés, miszerint a kerítésen keresztül nem juthat át senki sem az Európai Unió, illetve Magyarország területére. Ennek ellenére ismét egyre több a migráns Majdány-Rábé térségében. Isten hozta Majdány-Rábén - áll a két település bejáratánál elhelyezett táblán. Úgy tűnik, a hívatlan vendégek ezt szó szerint értelmezik, és egyre inkább birtokukba veszik a két szomszédos falut. Ma már minden második-harmadik ház üresen áll, ezekben húzódnak meg a migránsok - panaszolják a helyiek. Egyikük nemrégiben a telefonjával felvette, amint taxisok karavánja este egy nagyobb csoport migránst hozott, ezt meg is mutatta stábunknak.

A szerb-magyar-román hármashatár közelében fekvő Majdány településen vasárnap délelőtt szinte csak migránsok sétáltak a település utcáin. A helyiek elmondása szerint zombori, nagybecskereki és törökkanizsai taxisok szállítják őket ide. Azt is elmondták, hogy az egyik családi házban majdnem ötvenen tanyáznak, és nagyon leleményesek, hiszen fölmásznak a házaknak a padlására, ott bújnak meg, a létrát fölhúzzák. Ezt a majdányi Makra Béla is megerősítette. Szerinte most is legalább öt-hatszázan bujkálnak a faluban, sokaknak sikerült elszökniük a legutóbbi rendőri intézkedés során is.

Makra Béla, Majdány: „Rengetegen elbújtak a padlásra, úgyhogy a rendőrök oda nem mentek föl a padlásra. Mikor fölmennek a padlásra, fölhúzzák a létrát, és akkor nem bírnak fölmenni. Sokan elbujkáltak így. Ez van, rengetegen vannak, éjjel-nappal övéké az utca. Van amikor nappal ez az utca, ez a keresztutca, úgy néz ki, mint a korzó. Annyian vannak.”

 

Pannon RTV

Majdányon egyetlen kisbolt üzemel, ide járnak át Rábéról is. A migránsok miatt azonban a helyiek még a boltba sem tudnak bemenni.

Az Oroszlámost Majdánnyal összekötő úton, valamint Majdány és Rábé között is folyamatosan jönnek-mennek a migránsok. Napközben bevásárolni, éjjel pedig a határnak vágnak neki.

Észak-Bácska településein sem jobb a helyzet. Bár Horgosról is november közepén csaknem ötszáz migránst szállítottak el buszokkal, lassan visszaszivárognak a falu környékére. Most viszont jóval óvatosabbak, olyan helyeken húzódnak meg, ahol nehezen találnak rájuk. Ottjártunkkor stábunk egyetlen illegális bevándorlóval sem találkozott, pedig a helyiek azt mondják, éjszakánként hozzák őket Horgosra.

Simo Rus, Horgos:
„ A taxisok.
- Hova valósi taxisok?
- Szabadkai, meg zombori.
- Akkor hova mennek a migránsok? Hova tűntek?
- Én nem tudom, én itt látom az utcán őket. Én öregember vagyok.
- Függetlenül attól, hogy elvitték őket buszokkal, ők jönnek vissza?
- Hát, igen, igen, valóban.
- Félnek a horgosiak?
- Hogyne. Hát én is hetvenéves vagyok, nem mindegy ám, amikor elmegy itt, tudja, öregember vagyok, megtámadnak, itt hatan, heten, nyolcan mennek. Meg ott a buszállomáson alszanak, meg itt is.”

Az illetékesek becslése szerint Horgoson, Martonoson és Magyarkanizsán jelenleg nagyjából kétszáz migráns bujkálhat.

migráns
Horgos
Zombor
taxi
Majdány
Rábé
határ
szerb
magyar
illegális
bevándorló
Magyarország
Oroszlámos
Észak-Bácska

Most

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!