Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Tímár Zsolt

Eltűnőben a kelebiai tavak

2023.03.31
21:22
Forrás
Pannon RTV
Aszály, klímaváltozás - veszélyben a vizes élőhelyek.

A szárazság, a természetes vízutánpótlás megcsappanása és az emberi hanyagság miatt gyakran kerülnek veszélybe, vagy szűnnek meg vizes élőhelyek. Kelebián két tó is van, amelyek partján nemrégiben még strandolhattunk, vagy pecázhattunk. Az erdő mélyén található egykori homokbányató a nyári hónapokban már csontszáraz. Ilyenkor az esőzések után ugyan van benne némi víz, de hetek kérdése és ismét sivatagossá válik.

A település több ezer éves vizes élőhelye volt a Kelebiai tó. A lecsapolás, az öntözés, az egyre nagyobb mértékű kútfúrás azonban szinte teljesen kiszárította a tavat és annak árterét, a rétet. A több méter mélységű csatorna vize is jelentősen elapadt. Erről beszélt Hulló István biológus a Közügyekben.

Közügyek
szárazság

Most

15:20, Frissítve: 15:26

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű