Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Emberi kapzsiság miatt van veszélyben a Csík-ér menti állat- és növényvilág

2022.08.08
14:18
2022.08.08
16:10
Forrás
Pannon RTV
Több tűzeset és illegális nádvágás tizedeli a Csík-ér menti állat- és növényvilágot Zenta községben. A megmentés és megakadályozás érdekében az önkormányzat a helyi mezőőrség segítségével szigorú ellenőrzéseket fog végrehajtani.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Stábunk ottjártakor már a kora reggeli órákban levágott, szárításra ítélt nádcsomókra lettek figyelmesek az illetékesek, akik mint mondják sajnos az elmúlt időszakban megnövekedett az illetéktelenül eltulajdonított földterületek száma ezen a környéken, így sok földtulajdonos sajátjaként kezeli az állami, természetvédelmi földterületet.

Szűgyi Ervin, elnök, Kevi Helyi Közösség: „A Csík-ér partja az állami, Vajdasági Vizek közvállalat tulajdonában esnek. Amik ki vannak adva földek, az mellett sokan felszántsák, illetve lekaszálják a környezetvédelmi területhez eső részeket is. Ezzel károsítják a növényzetet és az állatvilágot is.”

A Csík-ér partját jelenleg sárszalonka, guvat, kabasólyom, barkóscinege is lakja, valamint nádasaiban fészkelő dankasirály kolónia található. A természetvédőknek hála az elmúlt időszakban a szalakóta is kezd visszahonosodni a területen, így a természetvédelmi terület megőrzése létkérdésé vált.

Cipó Igor, polgármesteri tanácsos, Zenta község: „Erre a problémára a megoldás az, hogy a Tartományi Természetvédelmi Intézet határozata alapján a Csík-ér part menti földterületek egy úgynevezett nemzetközi védettséget kapott. Ami azt jelenti, hogy mindenfélefajta földfeltörés, kaszálás, legeltetés ezentúl tilos a Csík-ér menti nádasokban és ezeken a megjelölt földterületeken.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zenta község önkormányzata mindent megtesz a probléma megoldásáért, ezért a zentai Mezőőrséggel karöltve igyekszik megakadályozni az illegális kaszálásokat, környezeti rombolásokat.

Molnár Csikós Zsolt, koordinátor, Mezőőrszolgálat, Zenta: „Zenta község Mezőőrszolgálata fokozottabb ellenőrzést fog végezni a Csík-ér partja mentén, és amennyiben valamilyen rendellenességet fogunk észlelni, akkor a törvénynek megfelelően fogunk eljárni ebben az ügyben.”

Az illetékesek felhívták a figyelmet arra is, hogy mindazok, akik továbbra is folytatják az emberi kapzsiság általi illegális természetkárosítást, törvénytelenséget követnek el.

Csík-ér
kapzsiság
növényvilág
állatvilág
Zenta
Mezőőrség

Most

13:59, Frissítve: 14:07

Zajlik a népszavazás Ukrajnában

Már csütörtökön napirendre tűzheti a moszkvai parlament a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényt az orosz állami hírügynökség szerin
13:45, Frissítve: 13:53

A jelnyelv nemzetközi napja

A siketek és nagyothallók nemzetközi hetét és a jelnyelv nemzetközi napját ünnepelték a Siketek és Nagyothallók Községközi Egyesületében Szabadkán.
13:01

Megáldották az idei termést Horgoson

Szentmisével és terményáldással ért véget Horgoson ma délelőtt a 32. Szüreti napok, a horgosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban. A termelők számára igazán lélekemelő élmény az ilyenkor megtartott istentisztelet.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.