Ugrás a tartalomra

Emlékbizottság létrehozását kezdeményeznék Magyarkanizsán (videó)

2016-11-02
17:00
Magyarkanizsán harangszóval és a Cifraszűr Vegyeskórus előadásában a nemzeti himnusszal vette kezdetét az 1944-es ártatlan magyar áldozatokra való ma délutáni megemlékezés
Magyarkanizsán harangszóval és a Cifraszűr Vegyeskórus előadásában a nemzeti himnusszal vette kezdetét az 1944-es ártatlan magyar áldozatokra való ma délutáni megemlékezés. A katolikus temetőben lévő emlékhely megkoszorúzása után az első világháborús áldozatok sírkertjében álló közös keresztnél is elhelyezték a kegyelet virágait. A katolikus temetőben lévő emlékhelynél a hetvenkét évvel ezelőtt ítélet nélkül kivégzett magyarkanizsai magyarok hozzátartozói mellett megjelentek a község és szélesebb közösségünk közéleti személyiségei is.Zapletán Géza esperes-plébános egyházi szertartását követően az 1944-es magyar áldozatok tiszteletére elsőként Plank Zoltán, Magyarország szabadkai konzulja mondott beszédet. „Ők is hozzátartozók voltak. Valakiknek a hozzátartozói voltak, hiányuk ma is fáj a hátramaradottaknak, gyermekeiknek, unokáiknak. Egy pusztító világégés áldozatai ők, ártatlan áldozatai, akiknek sok éven, évtizeden át nem adatott meg, hogy tisztességesen emlékezzenek meg róluk.” Forró Lajos történész, a Délvidék Kutató Központ alelnöke emlékező beszédében kihangsúlyozta, hogy tisztességes kegyeletadás nélkül nem lehet beszélni megbékélésről, noha kétségtelenül elindult valami a szerb–magyar megbékélés irányában, sikeréhez viszont elengedhetetlen a téma tudományos megközelítése. „Létre kellene hozni egy bizottságot Kanizsán is. A csúrogi események nyomdokain, a csúrogi kegyeletállítás után itt lehetne Kanizsán, a községben egy olyan folyamat, amivel megindítanánk áldozataink tisztességes eltemetését. A másik fontos egy ilyen bizottság számára, hogy tudományos szinten rendbe tegyük a dolgokat, és tudományos diszkurzusokat folytassunk mind szerb történészekkel, zsidókkal és magyarokkal, hiszen mindannyiunkkal történtek kegyetlenkedések a II. világháború idején.” A beszédeket követően a megjelentek az emlékhelyen elhelyezték koszorúikat, majd a Szózat elhangzása után virágot tettek az első világháborús sírkert áldozatainak közös keresztjéhez is.

Most

13:35, Frissítve: 13:56

Mátyás király emlékév 2018-ban

Potápi Árpád János közölte: a Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve a fiataloknak történelmi versenyeket szerveznek.
13:09, Frissítve: 13:28

Lakásépítési projektbe kezd Szerbia

Tavaszra kezdik építeni hat városban a rendőröknek, a katonáknak és a biztonsági szolgálat alkalmazottainak szánt lakásokat – erősítette meg Aleksandar Vučić államfő.
12:58, Frissítve: 13:09

Putyin elrendelte az orosz csapatok visszavonását

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légi támaszpontra.
11:53, Frissítve: 11:59

Vučić a francia elnökhöz utazik

Franciaországba utazik Aleksandar Vučić szerb államfő, este pedig kétoldalú tárgyalásokat folytat majd Emmanuel Macron francia elnökkel - írja a Tanjug.
11:07, Frissítve: 11:17

„Az emberekben ott van az önzetlen szeretet”

Őrizd a lángot! címmel tartott jótékonysági adventi koncertet az adai színházteremben Fehér Nóra énekesnő. Az est bevételét a súlyos betegségben szenvedő Orcsik Dorkának és családjának ajánlotta fel.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.