Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Emlékművet avattak Zentagunarason

2021.10.22
16:24
2021.10.22
17:26
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen az ‘56-os magyar forradalomról és szabadságharcról is megemlékeztek.

A zentagunarasi eseményt a magyar Himnusszal kezdték. Tomik Nimród történész beszélt az emlékmű fontosságáról: „Arra jutottunk, hogy jó lenne egy olyan emlékhelyet létrehozni, amely bemutatja a zentagunarasiak életét és a legfontosabb történelmi fordulópontjait. Ilyen az 1848-49-as forradalom, a világháború, az ’56-os események és a kilencvenes évek balkán háborúiról is megemlékezünk. Sajnálatos módon Zentagunaras több áldozatot is adott az elmúlt évek háborúinak.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Baráth János helyi plébános szentelte fel az új emlékhelyet. Az eseményen részt vett a zentagunarasi Nagy Péter, aki szerint fontos emlékezni a múltra: „Hogy többet olyan ne forduljon elő például se a 48-as, sem a felszabadító háború, sem utána az újkori háborúk ne ismétlődjenek meg, mert ezek az emberek számára nagyon rosszak.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A fa, ami az emlékmű közepén helyezkedik el, azt jelképezi, hogy mindenki egy tőből származik - mondta Sipos Hajnalka, Zentagunaras Helyi Közösségének titkára: „Két név került kiemelésre, az egyik egy helybeli fiatalember, aki sajnos halottja volt a háborúnak, valamint dr. Rajki Mártonnak a nevét emeltük ki. Ő falunk szülöttje, 12 éves koráig élt itt Klein Mór néven, később változtatta meg a nevét. Ezért döntöttünk, úgy hogy az ő nevét emeljük ki.”

Az eseményen a résztvevők megkoszorúzták az új emlékművet.

Zentagunaras
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
1956-os megemlékezés

Most

10:29

A ROSU bevonult a szerbek lakta Štrpcébe

A prištinai rendőri különleges egység tagjai kora reggel bevonultak a többségében szerbek lakta Štrpcébe. A ROSU blokkolta a Koszovó déli részén található községet és átkutatták a helyi általános iskolát.
10:04, Frissítve: 10:14

Ma van a csokoládé világnapja

Szerbiában, ahol a csokoládé sokak kedvenc édessége, az édességipar a legerősebb ágazatok közé tartozik. Valamivel több mint 200 cég és mintegy 300 vállalkozó gyárt csokoládét.
07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű