Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Emléktábla az első világháborúban elesetteknek

2019-05-21
20:01
2019-05-21
20:08
Forrás
Pannon RTV
Az első világháborúban elesett temerini és környékbeli magyar áldozatoknak állítottak emléktáblát a temerini Tájházban.

Alkalmi ünnepséggel, koszorúzással tisztelegtek az elesett hősök előtt a helyi és vidéki vendégek.

A temerini Ballai Edit egyik dédapja az orosz fronton, a másik szerb hadifogolyként az Albániában esett el: Két dédnagyapám neve szerepel itt az elesett hősök között, és mindenképpen elégtételként könyvelem el, hogy száz év után. Itt ebben az utcában laktak mindketten, innen indultak a harctérre, s most itt láthatjuk a nevüket.

Összesen 333 név szerepel az emléktáblán. Immár méltó emlékhely előtt emlékezhetünk meg róluk.

Hajnal Jenő, elnök, MNT (Magyar Összefogás): „Azt hinnénk, hogy száz év után az emlékezet megfakul, elfeledkezünk azokról a hősökről, akik hullatták vérüket sokszor értelmetlenül, azt se tudták, olyan tájakra kerültek el, hogy miért kerültek oda, de a hazaszeretet, hogy meg kell védeniük a hazát, ott volt bennük, ott volt a szívükben.”

A temerini Impresszum Polgári Egyesület kezdeményezésére nemcsak az emléktábla készült el, hanem egy monográfia is megjelent az elesett hősökről.

Guszton András, elnök, Impresszum Polgári Egyesület, Temerin: „Végső ideje, hogy száz évvel az első világháború befejezése után méltó emléket állítsunk az elesett temerinieknek, illetve azoknak, akik a véletlen folytán itt haltak meg nálunk, 311 temerini és 22 vidéken született áldozatnak a neve került fel ezekre az emléktáblára.”

A megemlékezés végén a megjelent pártok, egyesületek és szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés virágait.

Temerin
Hajnal Jenő

Most

Népszerű