Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Emléktáblát helyeztek el Kohn Ilona tiszteletére Újvidéken

2020-01-24
15:47
2020-01-24
19:09
Forrás
Pannon RTV
Emléktáblát helyeztek el Újvidéken azon az épületen, amelyet a két világháború között Kohn Ilona emeltetett és az ország egyik legjelentősebb humanitárius szervezetének adott otthont.

Az osztrák származású nő egy újvidéki zsidó férfihoz ment feleségül, így került a tartományi székvárosba, ahol az 1920-as évek nehéz gazdasági körülményei közepette segítette a gyermekeket és az anyákat.

Kohn Ilona 1925-ben humanitárius szervezetet alapított Újvidéken, amely a gondozatlan és veszélyeztetett gyermekeken, anyákon segített. Kezdeményezésére 1933-ban egy épületet is felépítettek a szervezet számára, amelyben napjainkban egy óvoda működik. Kohn Ilona tiszteletére most emléktáblát helyeztek el az indítványozására felépített épületen.

Mirjana Đurđev, igazgatóhelyettes, Radosno Detinjstvo Iskoláskor Előtti Intézmény, Újvidék: „Sokan még az óvoda dolgozói közül sem tudták honnan ered az épület, amelyben a gyerekek vannak. Értékes, hogy megemlékezünk egy nagyon jelentős újvidéki nőről akinek az élete során sikerült egy olyan helyet biztosítania a gyerekeknek ahol játszhatnak, tanulhatnak, tevékenykedhetnek.”

Az emléktábla elhelyezését az Újvidéki Kultúrközpont kezdeményezte. Sunčica Marković, igazgatóhelyettes, Újvidéki Kultúrközpont: „A kezdeményezés a Radosno Detinjstvo Iskoláskor Előtti Intézmény és az Újvidéki Kultúrközpont közös együttműködésén alapszik. Közös szervezésben már folynak gyerekeket célzó sikeres képzőművészeti műhelymunkák, ez pedig egy másik tevékenység amelyen dolgoztunk és amelyet meg is valósítottunk.”

Az 1920-as éveket sújtó gazdasági válság idején Kohn Ilona humanitárius szervezetét a legjelentősebb ilyen jellegű szervezetként tartották számon Újvidéken.

Az osztrák származású nő egy újvidéki zsidó férfihoz ment feleségül, így lett a tartományi székváros lakosa. Kohn Ilona 1942 januárjában vesztette életét az újvidéki razzia során.

Újvidék
Kohn Ilona
emléktábla
humanitárius
Radosno Detinjstvo Iskoláskor Előtti Intézmény
razzia

Most

17:31

Szibériában is meleg volt a június

Rekordmagas volt a júniusi átlaghőmérséklet a szibériai sarkvidéken - ez derül ki az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adataiból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.