Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Emléktáblát helyeztek el Kohn Ilona tiszteletére Újvidéken

2020-01-24
15:47
2020-01-24
19:09
Forrás
Pannon RTV
Emléktáblát helyeztek el Újvidéken azon az épületen, amelyet a két világháború között Kohn Ilona emeltetett és az ország egyik legjelentősebb humanitárius szervezetének adott otthont.

Az osztrák származású nő egy újvidéki zsidó férfihoz ment feleségül, így került a tartományi székvárosba, ahol az 1920-as évek nehéz gazdasági körülményei közepette segítette a gyermekeket és az anyákat.

Kohn Ilona 1925-ben humanitárius szervezetet alapított Újvidéken, amely a gondozatlan és veszélyeztetett gyermekeken, anyákon segített. Kezdeményezésére 1933-ban egy épületet is felépítettek a szervezet számára, amelyben napjainkban egy óvoda működik. Kohn Ilona tiszteletére most emléktáblát helyeztek el az indítványozására felépített épületen.

Mirjana Đurđev, igazgatóhelyettes, Radosno Detinjstvo Iskoláskor Előtti Intézmény, Újvidék: „Sokan még az óvoda dolgozói közül sem tudták honnan ered az épület, amelyben a gyerekek vannak. Értékes, hogy megemlékezünk egy nagyon jelentős újvidéki nőről akinek az élete során sikerült egy olyan helyet biztosítania a gyerekeknek ahol játszhatnak, tanulhatnak, tevékenykedhetnek.”

Az emléktábla elhelyezését az Újvidéki Kultúrközpont kezdeményezte. Sunčica Marković, igazgatóhelyettes, Újvidéki Kultúrközpont: „A kezdeményezés a Radosno Detinjstvo Iskoláskor Előtti Intézmény és az Újvidéki Kultúrközpont közös együttműködésén alapszik. Közös szervezésben már folynak gyerekeket célzó sikeres képzőművészeti műhelymunkák, ez pedig egy másik tevékenység amelyen dolgoztunk és amelyet meg is valósítottunk.”

Az 1920-as éveket sújtó gazdasági válság idején Kohn Ilona humanitárius szervezetét a legjelentősebb ilyen jellegű szervezetként tartották számon Újvidéken.

Az osztrák származású nő egy újvidéki zsidó férfihoz ment feleségül, így lett a tartományi székváros lakosa. Kohn Ilona 1942 januárjában vesztette életét az újvidéki razzia során.

Újvidék
Kohn Ilona
emléktábla
humanitárius
óvoda
Radosno Detinjstvo Iskoláskor Előtti Intézmény
razzia

Most

15:06, Frissítve: 15:12

Online térbe költöztek az egyházak is

Az egyházak működésére is kihat a rendkívüli helyzet. Nem tartanak tömeges rendezvényeket, a misék, hittanórák az online térbe költöztek. A cél a hívek megvédése a koronavírustól.

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.