Ugrás a tartalomra

Emléktáblát kap Zentán Rajki Márton (videó)

2016.09.29
18:42
Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából emléktáblát kap Zentán dr
Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából emléktáblát kap Zentán dr. Rajki Márton, a forradalom zentai származású mártírja. Erről mai, sorrendben 9. ülésén döntött a zentai községi képviselő-testület. Heves viták jellemezték a zentai községi képviselő-testület kilencedik ülését, amelyen a képviselők szavazattöbbséggel fogadták el a dr. Rajki Márton tiszteletére készülő emléktábla elhelyezésére vonatkozó határozatot. A Városháza aulájában rövidesen kétnyelvű tábla őrzi majd az 1956-os forradalom mártírjának emlékét. Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja: "Azért fontos a számunkra, mert 1901-ben Zentán született, tehát zentai születésű mártírról van szó, és az emléktábla egy méltó helyet ad annak, hogy az 1956-os eseményekről meg tudjunk emlékezni." Szintén nagy vitát váltott ki a községi költségvetés módosítására irányuló határozat is. A 900 millió dinárosra tervezett költségvetésből eddig a költségvetés közel 52 százaléka valósult meg. A módosításra elsősorban azért volt szükség, mert a mezőgazdasági földterületek bérbeadásából származó bevételek a tervezettnél nagyobb összegben valósultak meg. Földi Márta, a Községi Közigazgatási Hivatal gazdasági és pénzügyi osztályának vezetője: "Nagyobb jövedelmünk jött be a mezőgazdasági földterületek bérbeadásából, de ugyanakkor revidiáltuk, hogy melyik jövedelmeink azok, amelyek kisebb, illetve nagyobb mértékben valósultak meg, és így 33 millió dinárral növekszik most a költségkeret."Az ellenzéki képviselők közül többen is nehezményezték, hogy a civil szervezeteket korábban arról tájékoztatták, hogy a nekik odaítélt támogatásnak mindössze 65 százalékát kapják majd meg. Ezt nehezményezték az ellenzéki képviselők. Az ülés után viszont úgy tűnik, a költségvetés módosulása miatt mégis megkapják a fennmaradó részt. Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője: "A civil támogatások azok rendezvénytámogatások, és a rendezvények elmúltak, tehát utólag már nem fogják tudni ezeket realizálni a szervezetek, tehát valójában megkárosították a civil szervezeteket ez a három hónap alatt, úgyhogy ilyen szempontból ezt problémásnak érzem." Az Elgas Közvállalat alapításáról szóló rendelet módosításának elfogadását ugyancsak hosszas vita előzte meg. A módosítás célja az volt, hogy a hőenergia szállítása mellett annak termelése is belekerüljön a vállalat alapítói okiratába. Varga Viktor, a Községi Tanács gazdasággal megbízott tagja: "Zentán a távfűtés továbbra is működni fog, egyedül az a változás lesz, hogy a közvállalatunk, az Elgas bérbe veszi a TE-TO-tól, tehát a cukorgyártól a hőtermelő-rendszert, a napokban lesz aláírva rá a szerződés." Az ülésen elfogadták továbbá a Zentai Magyar Kamaraszínháznak és Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének munka- és pénzügyi jelentését, döntöttek az intézmények iskolaszékeinél és igazgatóbizottságainál bekövetkezett személyi változásokról, és több egyéb fontos kérdésről is.
Zenta
kkt
emléktábla
költségvetés
mártír

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.