Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Emlőrák – a legfontosabb a korai felismerés

2021.06.01
21:58
2021.06.02
09:32
Forrás
Pannon RTV
A Közügyek riportjában olyan emberek beszélnek a betegségről, akik már átélték a betegséggel járó nehézségeket. Bejátszásunkból azt is megtudhatják, hogyan kell szakszerűen önvizsgálatot végezni.

Soha nem volt a történelemben ilyen sok emlődaganat műtét Szerbiában. Ezt mondta szerb közmédiának a Szerbiai Onkológiai és Radiológiai Intézet igazgatója. Az észak-bácskai körzetben is minden évben több a mellrákkal küzdő nő, és közülük egyre több a fiatal. A körzetben évente 125 és 140 között mozog az újonnan felfedezett emlődaganatos páciensek száma. Ebből 25-30 százalék már az áttétes fázisban van. Fontos a rendszeres önvizsgálat és a korai észlelés.

Pannon RTV

A szabadkai Bicskei Erika másodjára lépett az emlőrákból való kigyógyulás útjára. Először 2012-ben diagnosztizálták nála, melyből felépült. Nemrégiben kiújult a betegsége, túl van a műtéten. Mint mondja másodjára lelkileg nehezebben viselte a terápiás folyamatot.

Pannon RTV

Rapajić Valentina két évvel ezelőtt szembesült a mellrákkal, annak ellenére, hogy rendszeresen járt mellultrahangra és mammográfiára. Elmondta, hogy önvizsgálat során vett észre egy csomót magán. A terápiák sikeresnek bizonyulnak, de a másik mellét is el kell távolítani.

Pannon RTV

Az Egymásért Melldaganat Megelőzéséért és Gyógyulásunkért Egyesület azzal a céllal jött létre Szabadkán, hogy az orvostudományt összekösse a betegekkel, illetve mindenki számára üzenjen, hogy a korai észrevétel kilencven százalékos gyógyulást tud biztosítani-mondta Ágoston Gabriella, alelnök. Az egyesület színes programokkal és életmód-vezetési tanácsokkal látja el tagjait.

Pannon RTV

Az emlődaganat a nők körében a leggyakoribb daganatos betegség. Pontos okát nem tudni, de bizonyos faktorok együttes hatása idézheti elő - mondta dr. Bagi Teodóra onkológus a Közügyekben. Hozzátette, hogy minél korábban fedezik fel az emlődaganatot, annál egyszerűbb a terápia. Sokban függ, hogy milyen a daganat biológiája. A korai stádiumban a műtéti beavatkozás az elsődleges. A típustól függően írják ki a kemoterápiát és a sugár- vagy hormonkezelést. Az áttétes esetek komplexebbek, de jól ellenőrizhetőek és kezelhetőek. A Szabadkai Közkórkázban a pandémia alatt is zajlottak a terápiás kezelések. Az onkológiai rendelő, az osztály és a nappali kórház folyamatosan várta a pácienseket.

emlőrák

Most

20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.
16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.