Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel, Szarapka Szabolcs

Ép lélek, teljes élet

2022.10.06
18:45
2022.10.06
20:05
Forrás
Pannon RTV
A megújulás ajándéka címmel tartanak többnapos konferenciát Szabadkán. A mentális egészség legalább olyan fontos, mint a testi.
Pannon RTV/Huszár Dániel, Szarapka Szabolcs

Háromnapos Mentálhigiénés Hálózatépítő Konferenciát tartanak Szabadkán. A megújulás ajándéka elnevezésű tanácskozást a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, valamint a Buda Béla Mentálhigiénés Forrásközpont szervezi a szabadkai VM4K-val karöltve.

Pannon RTV/Huszár Dániel, Szarapka Szabolcs

A háromnapos rendezvény ünnepélyes megnyitója közös áhítattal kezdődött a szabadkai Városházán. Idén Kárpátalja, Felvidék, Magyarország és Erdély után Vajdaságban szervezték meg a konferenciát, a VM4K társszervezésében, A megújulás ajándéka címmel. Kosányi Tamás, referens, VM4K, Szabadka: „Fókuszban az elmúlt időszak nehézségei kerülnek. A vírushelyzet miatt kialakult állapotok, ezen kívül a tőlünk keletebbre zajló háborúval kapcsolatos nehézség lelki megrázkódtatása, ennek a lelki állapotnak az átgondolása, átbeszélése és a megújítása.”

Pannon RTV/Huszár Dániel, Szarapka Szabolcs

Baj van! - kezdte beszédét prof. dr. Trócsányi László a Károli Gáspár Református Egyetem rektora. Baj van, hiszen lassan átértékelődik a nemzet, a család, a házasság fogalma, bizonyos értékeinket elfelejtjük. „Ennek megfelelően nagyon sok magányos ember van. És ezek, amiket felsoroltam, kortünetek. Ebben két fő bűnös van számomra. Az egyik a multikulturalizmusnak az eszméje, a másik pedig a modern technológia. Félreértés ne essék, szükség van modern technológiára, mert jó dolog. De amikor túlhajszoljuk a modern technológiát, és annak a mindenhatóságát hirdetjük, akkor az egyénnek a kreativitását, az érdeklődését is megöljük ezzel. Tehát nagyon komoly problémák előtt van a társadalom.”

Pannon RTV/Huszár Dániel, Szarapka Szabolcs

A mentális egészség olyan téma, amelyről érdemes és kell is beszélni - hangoztatta beszédében Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Akiben megvan a képesség, az ajándékként élheti meg a képességet. Ez, amit maguk csinálnak, ez, amiről mi beszélünk, az szerintem ennek a képességnek a más számára történő megközelítése, eljuttatása. Az a segítség, ami azt kellene, hogy eredményezze, hogy ezekkel a gondokkal, ezekkel a bajokkal, amikkel mindannyian küszködünk, valahogy túl tudjunk jutni. Hogy az a helyzet, amiről rektor úr beszélt, amiről miniszterelnökkel szót váltottak, az kevésbé jellemezze a mindennapjainkat, mint ahogy az ma realitás.”

Pannon RTV/Huszár Dániel, Szarapka Szabolcs

A háromnapos konferencia második napján műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők.

mentálhigiéne
konferencia
Trócsányi László
Pásztor István
Kosányi Tamás

Most

15:29

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem riasztják el a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.
12:51, Frissítve: 12:56

Missziós napok Adán

Indiából, Ghánából, Indonéziából és Felvidékről származó verbiták hirdetik a kereszténységet, fiatalok és idősek számára egyaránt az adai Szentháromság Plébánia szervezésében megvalósuló eseményen.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.