Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel, Szarapka Szabolcs

Ép lélek, teljes élet

2022.10.06
18:45
2022.10.06
20:05
Forrás
Pannon RTV
A megújulás ajándéka címmel tartanak többnapos konferenciát Szabadkán. A mentális egészség legalább olyan fontos, mint a testi.

Háromnapos Mentálhigiénés Hálózatépítő Konferenciát tartanak Szabadkán. A megújulás ajándéka elnevezésű tanácskozást a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, valamint a Buda Béla Mentálhigiénés Forrásközpont szervezi a szabadkai VM4K-val karöltve.

A háromnapos rendezvény ünnepélyes megnyitója közös áhítattal kezdődött a szabadkai Városházán. Idén Kárpátalja, Felvidék, Magyarország és Erdély után Vajdaságban szervezték meg a konferenciát, a VM4K társszervezésében, A megújulás ajándéka címmel. Kosányi Tamás, referens, VM4K, Szabadka: „Fókuszban az elmúlt időszak nehézségei kerülnek. A vírushelyzet miatt kialakult állapotok, ezen kívül a tőlünk keletebbre zajló háborúval kapcsolatos nehézség lelki megrázkódtatása, ennek a lelki állapotnak az átgondolása, átbeszélése és a megújítása.”

Baj van! - kezdte beszédét prof. dr. Trócsányi László a Károli Gáspár Református Egyetem rektora. Baj van, hiszen lassan átértékelődik a nemzet, a család, a házasság fogalma, bizonyos értékeinket elfelejtjük. „Ennek megfelelően nagyon sok magányos ember van. És ezek, amiket felsoroltam, kortünetek. Ebben két fő bűnös van számomra. Az egyik a multikulturalizmusnak az eszméje, a másik pedig a modern technológia. Félreértés ne essék, szükség van modern technológiára, mert jó dolog. De amikor túlhajszoljuk a modern technológiát, és annak a mindenhatóságát hirdetjük, akkor az egyénnek a kreativitását, az érdeklődését is megöljük ezzel. Tehát nagyon komoly problémák előtt van a társadalom.”

A mentális egészség olyan téma, amelyről érdemes és kell is beszélni - hangoztatta beszédében Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Akiben megvan a képesség, az ajándékként élheti meg a képességet. Ez, amit maguk csinálnak, ez, amiről mi beszélünk, az szerintem ennek a képességnek a más számára történő megközelítése, eljuttatása. Az a segítség, ami azt kellene, hogy eredményezze, hogy ezekkel a gondokkal, ezekkel a bajokkal, amikkel mindannyian küszködünk, valahogy túl tudjunk jutni. Hogy az a helyzet, amiről rektor úr beszélt, amiről miniszterelnökkel szót váltottak, az kevésbé jellemezze a mindennapjainkat, mint ahogy az ma realitás.”

A háromnapos konferencia második napján műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők.

mentálhigiéne
konferencia
Trócsányi László
Pásztor István
Kosányi Tamás

Most

Népszerű