Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan

Érkezik az új covid-gyógyszer

2021.11.08
14:02
2021.11.08
17:57
Forrás
Pannon RTV
A Pfizer új, szájon át szedhető kísérleti koronavírus elleni gyógyszere Szerbiába is eljut - nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Zlatibor Lončar. Holnap pedig kezdődik a Moderna vakcinájával való oltás, ami a Pfizerhez hasonlóan mRNS-vakcina.

A szerb egészségügyi miniszter elmondta, aláírták a Pfizer gyógyszergyártó képviselőivel a forgalmazásról szóló szerződést. Ezzel az országban is elérhető lesz majd az a gyógyszer, amely olyan betegeknél bizonyult hatásosnak, akik életveszélyes állapotban voltak. A tárcavezető elmondta, hogy a gyógyszer csökkenti a a kórházba kerülés és az elhalálozás esélyét. Ez a készítmény a koronavírus szaporodását segítő enzimet blokkolja.

 Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter, Szerbia: „Mi vagyunk a harmadik olyan ország, amely aláírta a szerződést, azaz megegyeztünk a Pfizer vállalattal, és elsőként kapjuk majd meg ezt a gyógyszert, amellyel 89 százalékos hatékonysággal előzhető meg a kórházi kezelés, a súlyos kórkép kialakulása. Van még néhány olyan tünet, ami ellen használható. Elmondom, hogy mi nem azért harcolunk, hogy valaki megbetegedjen és azután kezelni kelljen. Mi azért harcolunk, hogy mindezt megelőzzünk. Azért, hogy az emberek oltakozzanak, hogy semmilyen gyógyszert se kelljen szedniük.”

Kedden kezdődik Szerbiában a Moderna vakcinájával az oltás, ami a Pfizerhez hasonlóan mRNS-vakcina.

Dr. Nada Kuljić Kapulica elmondta, a Moderna vakcina minden bizonnyal egy lépés a jövő felé. A hírvivő RNS az alapja, amely nanorészecske formájában, burokba csomagolva bekerül a sejtekbe. Akárcsak a Pfizert, ezt is két adagban adják be. Kapulica hozzátette, kísérletek igazolják ennek a vakcinának a nagyfokú hatékonyságát, amely 94 százalékos.

covid-gyógyszer
Covid
gyógyszer
orvosság
Pfizer
koronavírus

Most

13:46

Akaratlanul is elgázoljuk őket

Világszerte 150 állatpopulációt vizsgáltak a kutatók, melyeknél a halálozási okok közel egyharmadát adta a járművekkel való ütközés – ezzel megelőzve a betegségeket, a vadászatot és a ragadozókat is.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.