Ugrás a tartalomra
ösztöndíj kiostás
Pannon RTV/Lukács Attila

Érkezik a Rákóczi ösztöndíj a vajdasági elsősöknek

2017-11-06
21:07
2017-11-07
17:23
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Tordán kezdődött meg hétfőn a Rákóczi Szövetség ösztöndíj-támogatásának a kiosztása a szórványtelepüléseken élő magyar elsősöknek. Tíz tordai és tíz magyarittabéi magyar elsős kapta.

Tordán néhány évvel ezelőtt még két magyar elő osztályt sikerült megnyitni. Azóta már csak egy magyar első osztály indul évente. Oláh Blanka, szülő, Torda: „Az elsősök tízen vannak az osztályban, és évről-évre kevesebb a magyar diákok száma. Az anyaország támogatása nagyon jól jön a gyerekeknek. Jó, hogy gondolnak ránk.”

Kószó Teodor, elsős, Torda: „Tízen vagyunk az osztályban. A legjobban a tornát szeretem, meg a magyart.”

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács 2013 óta közösen szervezi meg a támogatások kiosztását. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Vajdaság-szerte azon önkormányzatok területén, ahol a magyar lakosság aránya 30 százalék alatti az összlakosságot nézve, a Rákóczi Szövetség kiosztja az ösztöndíjait, amelyek 10 ezer forint értéket tesznek ki. 324 magyar ajkú kisgyermek, aki magyar nyelvű általános iskolai osztályba iratkozott, illetve akit magyar nyelvű iskolai osztályba írattak szülei, ők kapják meg ezt a támogatást.”

A Rákóczi-program 2004-ben indult a Felvidéken, ahol egy trendváltozást sikerült elérni, hiszen 2010 óta ott nem csökken a magyar iskolába induló gyerekek száma. Később kiterjedt azokra a Kárpát-medencei területekre, ahol a legnagyobb az asszimiláció. Csáky Csongor, főtitkár, Rákóczi Szövetség: „Amikor a szeptemberi iskolakezdést követően a gyermek már magyar iskolában van, akkor elhozzuk minden esetben személyesen azt az ösztöndíjat, ami egy nagy magyar összefogásnak az eredménye. Vagyis nem a magyar állam támogatása ez, hanem magyarországi jóérzésű magánemberek, önkormányzatok, alapítványok összefogásából szerveződik. És örömmel tudom mondani, hogy most az ősz folyamán a Kárpát-medence több mint kétszáz településén hatezer iskolakezdő részesül ebben a magyar összefogást jelentő ösztöndíjban.”

Hétfőn Torda mellett még Nagykikindán jártak a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői.

Rákóczi Szövetség
ösztöndíj
támogatás
Torda
Nagykikinda
Csáky Csongor
Jerasz Anikó
elsős

Most

Népszerű