Ugrás a tartalomra
MTI/Veres Nándor

Értékvezérelt életre buzdította a zarándokokat az ünnepi szónok

2023.05.27
17:26
2023.05.27
19:22
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a Csíksomlyói búcsút. Az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét minden évben az erdélyi Csíksomlyón tartják. A helyszínre több százezer katolikus és keresztény hívő érkezett.

A szabadtéri Hármashalom-oltárnál tartották a pünkösdi búcsú hagyományos szentmiséjét. Értékvezérelt, tudatos, keresztény életre buzdította a csíksomlyói hegynyeregben összegyűlt zarándokok százezreit a pünkösdszombati fogadalmi búcsú ünnepi szónoka, Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa.

„Gyertek zarándoktestvérek, építsünk templomot a boldogságos szűz példájára, aki szűz lévén templommá lett. Nem kőből épült templomra gondolok, hanem önmagunkból és közösségeinkből építsük a templomot, amelynek növekednie kell hitben és egységben.”

A nyolc évszázados szerzetes rend szabályaira utalva arra intette hallgatóit: ne féljenek a "reguláktól", azok nem korlátok: az egyénen keresztül az egész közösség boldogulását szolgálják. Továbbá a bölcsesség, a megbecsülés, a türelem, a tudatosság, az emberség, a testvériség, a béke, a család, a nemzet, az egyház fontosságra is felhívta szónoklatában a figyelmet.

„Kicsik és nagyok, fiatalok és idősek! Kedves testvéreim, az édesanya öröme pedig, ha együtt a család. Együtt a nagy család, Szent Fia asztalánál. Engedjük és akarjuk, hogy égi édesanyánk öröme és a Jézusban való együttlét testvéri derűje átjárjon bennünket.”

A szertartás végén százezrek elénekelték együtt a magyar Himnuszt, majd a Székely himnuszt.

Csíksomolyó
Csíksomolyói búcsú
vallási
nemzeti
Erdély
katolikus
keresztény
pünkösd
pünkösdi búcsú

Most

14:50, Frissítve: 15:21

Király Ilona asztalitenisz emléktorna Csókán

A versenyre Újvidékről és Magyarországról is érkeztek sportolók. Az esemény célja, hogy a sport szeretete és népszerűsítése mellett, méltó emléket állítsanak egy olyan nagyszerű sportolónak és edzőnek, mint Király Ilona-Piki volt.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.