Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Erzsébetlakon minden alkalmat megragadnak az anyanyelvápolásra

2018.09.29
17:18
2018.09.29
19:40
Forrás
Pannon RTV
Szent Mihály-napi vigadalmat tartottak a közép-bánáti Erzsébetlakon. Ez alkalomból gyermekfoglalkozást szerveztek a helyi Testvériség-egység Általános Iskolában.
Pannon RTV/Juhász Géza

Erzsébetlakon mintegy 500 magyar ajkú lakos él. A helyi általános iskolába jelenleg 25 magyar diák jár. Az intézmény dolgozói fontosnak tartják az anyanyelvápolást. Pozsár Halász Éva, tanítónő, Testvériség-egység Általános Iskola, Erzsébetlak: „Az órán is látható volt, hogy rengeteg verset tudnak, mesét, éneket, hiszen eljárunk például Tiszakálmánfalvára a Sulisztár vetélkedőre, ahol énekelnek. Ez is a nyelvet csiszolja. Ének formában, de a magyar nyelvet, mert magyarul énekelnek.”

A foglalkozáson a gyerekek alkalomhoz illő versekkel és énekekkel, valamint képzőművészeti alkotásokkal emlékeztek meg Mátyás királyról. Az uralkodóról Bacsik Lőrinc Natália, a Magyar Összefogás jelöltje is mesélt a fiataloknak.

Pannon RTV/Juhász Géza

Bacsik Lőrinc Natália, jelölt, Magyar Összefogás: „A Magyar Nemzeti Tanács próbál minél több településre eljutni, kis közösségekbe, és ott megnézzük, megérdeklődjük, mi az, amire szükségük van, és ahol csak tudunk, segítünk, mivel nagy öröm számunkra, hogy vannak ilyen kis iskolák is, ahol igenis anyanyelven történik az oktatás.”

Az erzsébetlaki gyerekek a tanév folyamán több szavalóversenyen, illetve művelődési eseményen is részt vesznek, amelyeken szintén a magyar nyelvet ápolják.

Erzsébetlak
Szent Mihály-nap
Testvériség-Egység Általános Iskola
Magyar Összefogás

Most

16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.