Ugrás a tartalomra

EU-s támogatás a határ- és migrációkezeléshez

2022.10.25
21:54
Forrás
MTI
Az EU további támogatást nyújt a nyugat-balkáni országok határ- és migrációkezeléséhez.

Az Európai Bizottság kedden ajánlást fogadott el, amely lehetővé tenné az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) teljes hatáskörű helyszínre telepítését mind a négy partnerországba - Albániába, Szerbiába, Montenegróba, valamint Bosznia-Hercegovinába - annak biztosítása érdekében, hogy határaikat továbbra is a legjobb európai gyakorlatoknak megfelelően védjék - közölte a brüsszeli végrehajtó EU-testület.

A bizottság emellett egy új, 39,2 millió eurós támogatási csomagot is elfogadott az úgynevezett előcsatlakozási támogatási eszköz (IPA III) keretében a nyugat-balkáni határigazgatás megerősítésére.

A kedden elfogadott ajánlás a Frontex támogatása által megerősítené a nyugat-balkáni partnerek kapacitását a migrációkezelés és az embercsempészet elleni küzdelem terén - emelte ki közleményében az Európai Bizottság. A Frontex, valamint Albánia, Szerbia és Montenegró között jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében az állandó alakulat bevetésére csak az országok Európai Unikóval közös határain kerülhet sor, végrehajtási hatáskörök gyakorlása nélkül. Az új jogi keret viszont lehetővé tenné, hogy a Frontex állandó alakulatát a három országban mind az uniós határon, mind más országokkal közös határaiknál bevethessék.

A közel 40 millió eurós támogatási csomag elsősorban a régió határigazgatási kapacitásait célozza meg, főként olyan speciális felszerelések biztosításával, mint a mobil megfigyelőrendszerek, a pilóta nélküli légi járművek, valamint a biometrikus eszközök. A támogatás kiterjed a migrációs létesítmények, köztük a befogadó- és fogvatartási központok működtetésére is.

A bizottsági ajánlásokat követően a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsnak határozatot kell elfogadnia, amelyben felhatalmazza a testületet, hogy tárgyalásokat kezdjen a témáról Albániával, Szerbia és Montenegróval, valamint Bosznia-Hercegovinával.

EU
Frontex
Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség
Albánia
Szerbia
Montenegró
Bosznia-Hercegovina

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű