Ugrás a tartalomra

Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem: Vallás, nemzeti kisebbségi jogok Európában

2022.05.24
14:56
2022.05.24
16:56
Forrás
Pannon RTV
Mintegy tíz országból érkeztek a résztvevők, akiknek eszmecserére, kapcsolatépítésre és esetleges vitákra is van lehetőségük.

A törökök elleni küzdelem, nehézségek az együttélés során. A konferencia témája a Balkán-félsziget. Ez képezte a múltat, a jövő pedig bizonytalan a régióban - jegyezte meg Makkai Béla magyarországi történész előadása után.

"Minden olyan régióban biztonságosabban lehet jövőt tervezni és építeni, ahol nyugalmasak a struktúrák,a határok például, a társadalmi elégedetlenség nem csap ki az elfogadható határán, sajnálatos módon mind gazdaságilag, mind politikailag töredezettebb mint Európa nyugatabbi vége és bizonyos földrajzi tagoltság is afelé mutat, hogy nehezebb összetartani ezt a régiót egy minden ítélő számára elfogadható keretben."

Nemzeti kisebbségi jogok minden európai államban léteznek, az alapokban nem térhetnek el sehol, viszont nagyon minimálisan az adott ország gazdaságához igazodva különbözhetnek - erről is szó volt a konferencián. Magyarországon 13 elismert nemzeti és etnikai kisebbség él, az egyik pedig a szerb.

Manzinger Krisztián, a Károli Református Egyetem jogásza: "Nagyjából Európában mindenki egyet ért, hogy a nemzeti kisebbségek kultúrája gazdagítja az adott országot. Szent Istvánnak volt már az intelmeiben, hogy az egynyelvű ország esendő, ezt nagyjából így gondoljuk ma is. Azt látjuk, hogy egyre több országban ténylegesen bevett gyakorlatként jelentkező megközelítés, nagyon kevés olyan ország Európában, ami kifejezetten asszimilációs jellegű politikát visz."

Minden évben más nemzetrészen tartják a konferenciát, témában is igazodva a területhez. Idén Szabadkán.

Gaál Enikő, az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem alelnöke: "Minden évben, 1969-től, megtartotta konferenciáját a szabadegyetem, de 2019-ben, éppen az 50.-et, Felsőőrön tartotta, most a covid után, a vége felé Magyarországon és Magyarország után mindig egy határon túli terület következik. Délvidékre azért esett a választás, mert majdnem 20 éve, hogy utoljára itt volt a konferencia."

A konferencia délelőtti programját kerekasztal-beszélgetés zárta, melynek témája az együttélési modellek voltak. A délvidéki magyarságról és az MNT szerepéről Erdődi Edvina alelnök beszélt.

Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem
előadás
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:20, Frissítve: 18:10

Hagyományok téli fesztiválja Palicson

Tepertősütő verseny, szalonna- és hagymaszeletelő verseny, kézműves kiállítás, forralt bor, jó hangulat és kellemes idő - így zajlik az idei Hagyományok téli fesztiválja Palicson. Az eseményre idén közel ezer személy érkezett.
15:54, Frissítve: 18:21

Ma sorsolják ki az EB-csoportokat

A sorsolás előtt a résztvevőket 4 kalapba osztották szét, ezek kialakítása az Eb-selejtezőben nyújtott teljesítmény alapján történt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.