Ugrás a tartalomra
Pénztárca
Pixabay

Eurostat: Szerbiában egyre nagyobb a szakadék a szegények és a gazdagok között

2019-06-11
11:02
Forrás
021.rs, Danas
A jövedelmek közötti eltérés Szerbiában az elmúlt öt évben jelentősen megnőtt, míg a régió más országai csökkentették azt.

Az Európai Unióban és a tagjelölt országokban végzett kutatás a 2012 és 2017 közötti időszakra vonatkozik. Az adatok szerint az EU-ban a legtehetősebbek jövedelme mintegy ötször nagyobb, mint a legszegényebbeké. Szerbiában viszont átlagosan kilencszer nagyobb a keresetük a legvagyonosabbaknak a kevésbé tehetőseknél. Jelene Žarković Rakić gazdaságtudományi szakember szerint egyebek mellett a nagy különbségek az eltérő adózási formák miatt lehetségesek. Az EU-ban többkulcsos adózási rendszer van életben, a gazdagabbaknak jövedelmük nagyobb százalékát kell leróniuk. Szerbiában viszont egykulcsos adórendszert használnak, vagyis mindenkire ugyanakkora százalékkal terhelnek. Szerbiában jóval kevesebbet összeg jut szociális juttatásokra, a gyermekpótlékokra, valamint a segélyek különböző formáira.

Szerbia

Most

12:13, Frissítve: 12:34

Kukkantsatok be a néptánc világába!

Libbentek a szoknyák, ropogtak a cipők és csattantak a kezek a csizmákon - színvonalas néptáncprodukciókat láthatott a közönség Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban.
11:59

Elhunyt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója.
11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű