Ugrás a tartalomra
Pénztárca
Pixabay

Eurostat: Szerbiában egyre nagyobb a szakadék a szegények és a gazdagok között

2019-06-11
11:02
Forrás
021.rs, Danas
A jövedelmek közötti eltérés Szerbiában az elmúlt öt évben jelentősen megnőtt, míg a régió más országai csökkentették azt.

Az Európai Unióban és a tagjelölt országokban végzett kutatás a 2012 és 2017 közötti időszakra vonatkozik. Az adatok szerint az EU-ban a legtehetősebbek jövedelme mintegy ötször nagyobb, mint a legszegényebbeké. Szerbiában viszont átlagosan kilencszer nagyobb a keresetük a legvagyonosabbaknak a kevésbé tehetőseknél. Jelene Žarković Rakić gazdaságtudományi szakember szerint egyebek mellett a nagy különbségek az eltérő adózási formák miatt lehetségesek. Az EU-ban többkulcsos adózási rendszer van életben, a gazdagabbaknak jövedelmük nagyobb százalékát kell leróniuk. Szerbiában viszont egykulcsos adórendszert használnak, vagyis mindenkire ugyanakkora százalékkal terhelnek. Szerbiában jóval kevesebbet összeg jut szociális juttatásokra, a gyermekpótlékokra, valamint a segélyek különböző formáira.

Szerbia

Most

21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.