Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Évfordulóra készül a torontálvásárhelyi Nyúl Vadászegyesület

2018.08.17
20:58
2018.08.19
16:27
Forrás
Pannon RTV
100 év alatt számos rendezvényen vannak túl, a tagok pedig azt mondják, a szervezetet az összefogás, a tenni akarás és a vadászat iránti szeretet tartja össze.

A Nyúl Vadászegyesület egyik legidősebb tagja, Dóci András. 86 éves, de még mindig aktívan részt vesz az egyesület tevékenységében. Azt mondja, hogy a vadászat régen másként működött: „Akkoriban a legtöbbet nyúlra vadásztunk, fácánról csak néha hallottunk, hogy létezik valahol, de nálunk az még akkoriban nem volt divat.”

A torontálvásárhelyi vadászegyesület folyamatosan azon dolgozik, hogy növelje a vadállományt. Egyebek között fácánkeltetőt működtetnek. Rozgonyi József: „Száz százalékkal több fácánt bírunk így engedni annyi pénzből, mert azt a pénzt, amit adunk a fácánokért, adnánk a felnőtt fácánokért, annyi pénzből dupla annyit tudunk nevelni.”

A vadászatot szabályozó törvények szigorú feltételeket szabnak, ezért komoly felelősség hárul az egyesületre - mondja Nagy Péter, elnök. „Jelen pillanatban a tagozatunk 35 taggal büszkélkedhet, abból van négy tiszteletbeli tagunk, de fogyóban vagyunk már egy néhány éve, mert a körülmények olyanok, hogy az emberek eltávoznak, anyagilag nem bírják követni a befizetést, vagyis az életszínvonal olyan, amilyen, és elég sokat kívánnak tőlünk a vajdasági szövetségből.”

Az egyesület vadászterülete közel 4600 hektár, abból hét hektár erdőség. Krivácsi József: „A vadászetika szabályait fontos betartani, mivel az nélkül a természetben komoly károkat okozhatunk. Minden vadász szerintem természetvédő is, az idejének nagy részét kint tölti a természetben.”

A torontálvásárhelyi Nyúl Vadászegyesület az ősz folyamán rendezi meg a százéves jubileumi ünnepségét.

Torontálvásárhely
nyúl
Vadászegyesület
évforduló
száz

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.