Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ez egy ilyen élet!

2022.09.11
12:49
2022.09.11
16:31
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is komoly migrációs nyomás nehezedik az észak-bánáti településekre. Majdányon és Rábén jelenleg is több száz illegális bevándorló tartózkodik.

Szinte csak migránscsoportokkal lehet találkozni Majdány és Rábé utcáin. Az illegális bevándorlók száma az elmúlt napokban ismét megszaporodott. A helyeik szerint most is több százan lehetnek. Többségük a két falu közötti raktárépületben és annak környékén bujkál, de az üresen álló házakba is beköltöznek. A hideg idő beköszöntével pedig csak ettől is rosszabb állapotokra számítanak a falubeliek.

Balda Ferenc: „Vannak egyes házak, ahova bemennek. Lakatlak házak, amit eddig még nem tettek tönkre. Főleg a régi raktárépületben vannak, meg a határba is, meg mindenfele sátrakba, elvannak húzódva kint. Szerintem télen visszafognak jönni sokkal többen, mint ahogy most vannak, ez egy ilyen élet.”

A rábéi Molnár Imre szerint is sok migráns rekedt a két faluban. Mint mondja, a román és a magyar határőrség is erősen őrzi a hármashatár környékét, így az illegális bevándorlók nem igazán tudnak átjutni Szerbiából az unió területére.

„Rengetegen vannak. Az utcán mennek végig, mint a birkák. Tegnap reggelre volt eső és jöttek vissza a kaszárnya, vagyis a határ felől egy 15-20-an. Egy részük mezítláb volt, tiszta sarak voltak, hogy hol éjszakáztak, azt nem lehet tudni.”

Rábén egyébként ma búcsú van. Az Árpád-kori település első írásos emlékei még 1256-ból erednek, ami a temetőben található kopjafán is olvasható. Az észak-bánáti faluban jelenleg megközelítőleg ötven, többségében idős ember él, akik nap mint nap szembesülnek az illegális migrációval és annak hatásaival.

migrációs nyomás
Észak-Bánát
Majdány
Rábé
illegális bevándorló

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű