Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Ezek a cseppek nem az égből esnek

2022.08.01
12:12
2022.08.01
16:01
Forrás
Pannon RTV
Véradási akciót tartottak a bajmoki Egészségház fogászati rendelőjében. Minden vércsoportból vártak önkénteseket, ugyanis a jelen esetben minden fajtára szükség van.
Pannon RTV/Gál Hermina

Nagy érdeklődés van az önkéntes véradási lehetőségek iránt Bajmokon. A helyiek elmondták, ha csak tehetik, mindig adnak vért.

Balázs György szinte egy alkalmat sem halasztott el, ha véradásról volt szó.

„Most a 66. alkalommal jövök adni vért. Az elmúlt években mindig, amikor időm és lehetőségem volt, mindig eljöttem, és soha nem maradt ki a véradás. Úgy érzem, hogy ez egy humán dolog, és inkább én segítsek, mint nekem kelljen.”

Bajmokon négyhavonta van véradási akció.

Sebők Zsolt, a Szabadkai Vöröskereszt munkatársa elmondta, jelen pillanatban minden vércsoportból hiány mutatkozik, ezért aki csak teheti, ne hagyja ki a véradási lehetőségeket.

„Minden vércsoport nagyon fontos, hiszen amilyen arányban vagyunk mi, véradók, lakosok az országban és ezeken a területeken, ugyanolyan arányban vannak betegek is. A vércsoportok arányát tekintve ugyanolyan arányban fekszenek betegek a kórházban, akik várják és számítanak erre a vérre.”

Véradásra az az önkéntes jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves, egészségesnek érzi magát és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A véradás napján fontos a kipihentség, illetve a megfelelő folyadék- és táplálékbevitel.

Az akciót a Vöröskereszt szabadkai szervezete és a Szabadkai Városi Közkórház Vértátömlesztő Szolgálata szervezte.

véradás
Bajmok
Vöröskereszt
Sebők Zsolt

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.