Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Falu az eltűnés határán

2022.05.23
21:30
Forrás
Pannon RTV
A Nagybecskerektől 14 km-re fekvő Lukácsfalva a vidék egyik legrégibb települése.

A legnagyobb népesedését Lukácsfalva a századfordulón élte, amikor több mint ezren laktak benne. A szavazati joggal rendelkezők listáján 399 név szerepel, de legfeljebb kétszázan élnek a faluban.

Pannon RTV

A falut Lukács Lázár örmény nagykereskedő telepítette 1781-ben. Egykor a dohánytermesztésről, később a halászairól, majd a kertészeiről lett ismert. Éltek benne katolikus bolgárok, magyarok, újabban számottevő a szerb lakosság is. A falunak van alsós tagozatú iskolája, temploma. Nincsen messze a várostól. A fiataljaik mégis elköltöznek.

Pannon RTV

Lukácsfalva persze csak osztozik a sok-sok szerbiai kistelepülés sorsán. A pontos adatok a népességfogyásról majd csak a népszámlálás után várhatók. A rendelkezésre álló, 2021-re vonatkozó kimutatás szerint az országban tavaly 60 ezer újszülöttet és csaknem 136 ezer elhalálozást igazoltak.

Lukácsfalva
Közügyek

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű