Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Farkas Bertalan űrhajós mobil inkubátort adományozott a Zentai Közkórháznak

2021.06.11
21:18
2021.06.12
16:39
Forrás
Pannon RTV
Interaktív előadás keretén belül mutatta be a róla szóló könyvet Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós Zentán.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Életútját felölelő könyvének bemutatójára érkezett Zentára az első magyar űrhajós Farkas Bertalan. Nem tette ezt üres kézzel, ugyanis az esemény előtt jelképesen átnyújtotta a Zentai Közkórháznak szánt adományát.

Csáki Beáta, a Zentai Közkórház igazgatója: „Farkas Bertalan úrtól egy mobil inkubátort kapott a Zentai Közkórház. Erre az inkubátorra nagyon nagy szükségünk volt, mivel van inkubátorunk, de fix inkubátorok, tehát nem mozgathatóak. Szeretnénk hálánkat kifejezni az első magyar űrhajósnak.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Farkas Bertalan dandártábornok, vadászpilóta és űrhajós 1980. május 26-án a Szojuz-36 nevű űrhajó fedélzetén első magyarként hódította meg a világűrt és ezzel Magyarország a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe.

Farkas Bertalan: „Megváltoztatja az ember életét, gondolkodásmódját. Aki a világűrt megjárja, felelősségérzetet jelent számára, és szeretnék mindent elmondani azoknak az embereknek, akik ennek a csodálatos dolognak a közelébe sem kerülnek.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az érdeklődők rövid kisfilmmel egybekötött interaktív bemutatón nyerhettek betekintést az űrhajósról szóló új könyvbe.

„Nagyon sokat dolgoztunk, rengeteg anyagot odaadtam és ebből született egy olyan könyv, amire én is azért vagyok büszke, mert gyakorlatilag fejezetek az életem kezdetétől a napjainkig, és mindent megpróbál bemutatni” - mondta Farkas Bertalan.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Farkas Bertalan egyébként az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja és a mai napig járja a világot képviselve Magyarországot az űrkutatással kapcsolatos konferenciákon.

Farkas Bertalan
űrhajós
Zenta
Zentai Közkórház
adomány

Most

08:30, Frissítve: 08:38

Átadták a Ljudevit Mičatek-díjat

Az idén Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke vehette át a Ljudevit Mičatek tartományi elismerést, amit az emberi és kisebbségi jogok területén elért kiemelkedő eredményekért ítélnek oda.
20:28, Frissítve: 20:35

Adventi kézműves vásár a Népkörben

Kézzel készített karácsonyfadíszek, csipkék, díszek várták a Népkörbe látogatókat az adventi kézműves vásáron. Ez mellett zenés programokkal készültek a szervezők.

Népszerű