Ugrás a tartalomra

Fát lopnak az erdőből Közép-Bánátban (videó)

2017.02.03
15:00
A nagy hideg és a tüzelőfa hiánya megnövelte a falopások számát Közép-Bánátban
A nagy hideg és a tüzelőfa hiánya megnövelte a falopások számát Közép-Bánátban. Esetenként több tíz köbméter kivágott fát, motorfűrészeket és járműveket foglalnak le a tolvajoktól. Több fizikai támadás érte a mezőőröket. Télen sem tétlenkednek a nagybecskereki mezőőrök. Most nem a határt, hanem az erdőt kémlelik, ugyanis eddig nem tapasztalt méretet öltött az illegális erdővágás. Dragan Jovanović, munkavezető-helyettes, Mezőőr Szolgálat, Nagybecskerek: „Gyakoribb lett a falopás, különösen újév óta. Jött ez a nagy hideg, az emberek pedig kíméletlenül vágják a fát. Nem bírjuk megállítani őket, annyi a lopás. Ha valaki kerékpáron hazatol egy kis fát, azt még elnézzük. De amint látják, itt, mögöttem a napokban kilenc köbméter fát vágtak ki.” falopas 3 Vannak, akik viszonteladás céljából lopják a fát. Decemberig húsz euróért, januártól már köbméterenként harminc euróért árulják. Lázár Imre, mezőőr, Muzslya: „A tél elhúzódott, viszont a fatelepeken nincs fa. Rendszeresen járjuk a terepet. Akarnak nagyban is lopni. Van, aki viszonteladásra is akar. Meg hát az emberek „muszájból” is mennek most már.”A tolvajok csoportosan, esetenként éjszaka mennek fát vágni. Legtöbbször az úthoz közel eső fákat vágják ki. Dejan Rošulj, mezőőr, Óécska: „Van rá példa, hogy fizikai támadás is ér bennünket. Sokszor veszélybe kerül a biztonságunk. Ennek ellenére tesszük a dolgunkat.” falopas 2 Nem mindenki lopja a fát azonos érdekből. Ki kényszerből, ki haszonszerzés céljából teszi. Lasanc Károly, nyugdíjas, Muzslya: „Tél van. Most kell tüzelni. De az nem jelenti azt, hogy lopni kell. De miből vegyen? Honnan a pénz? Nem lehet. Persze van, aki érdekből, borzasztóan nagyban vágja, hordja, eladja. Azt már egy kicsit másképp kellene nézni, mint azt, aki elmegy, és egy kiskocsival hazatol gallyat vagy ágat.” A nagybecskereki mezőőrszolgálat tavaly 428 szabálysértési és 26 bűnvádi feljelentést tett. Harmincöt mezőőr dolgozik a 24 településen. Az elmúlt két évben a legeredményesebbek voltak Szerbiában. Branislav Lazić, koordinátor, Mezőőr Szolgálat, Nagybecskerek: „Szó szerint az emberek ahol érik, ott vágják ki a fákat. Esetenként tizenöt-húsz köbméternyi kár is volt. Huszonhat motorfűrészt koboztunk el. Szeretném kihangsúlyozni – ezt az emberek a közösségi oldalakon is kommentálták - mi a tolvajok ellen küzdünk. Soha nem fogtunk el valakit, aki a biciklijén vagy kiskocsiján visz fát.” A szolgálat vezetője arról is beszámolt, hogy szerda éjszaka Orlódnál két traktort, csónakot, motorfűrészt és nagyobb mennyiségű fát foglaltak le. Falopás gyanúja miatt több személy ellen tesznek feljelentést.
mezőőr
fakivágás
falopás

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű