Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Dobó Krisztián

Faültetés szélben, esőben is

2022.12.10
14:53
2022.12.10
15:50
Forrás
Pannon RTV
Csaknem 700 új facsemete kapott helyet a Dusanovó és Tornyos közötti úton. Jegenye- és eperfákat és más őshonos fafajtákat is ültettek a két falu közötti 3,5 kilométeres útszakaszra.

Az esős idő sem állította meg a csantavéri és tornyosi lakosokat az új faültetési akciójukban. A Dusanovó és Tornyos közötti útszakaszra csaknem 700 új facsemete került. Az faültetésben a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola diákjai is részt vettek.

Burány András, tanuló, Tömörkény István Általános Iskola, Tornyos: „Én abban segítek, hogy amikor temetik a fát, mert ki vannak a gödrök ásva, én fogom, hogy ne dőljenek el, ők pedig betemetik.”

Tornyoson már hagyománnyá vált a faültetés - mondta Cipó Igor, Zenta segédpolgármestere. A faluban két héttel ezelőtt már elültettek 2300 facsemetét.

„Az ősz végi faültetés a legjobb időszak, ez az igazság, mert a fák még nem fognak tudni megindulni, de viszont tavaszig, amikor a fáknak megindul a komolyabb vegetációja. Szóval ilyenkor a legalkalmasabbak a faültetések.”

Több környékbeli lakos is besegített a munkálatokba.

Ercsi Hargita, tanácstag, Csantavér HK: „Állami út mellett ültetünk, ezért bekértük a megfelelő engedélyeket. Szabadka Városnak köszönhetően a földmérő kijött és kimérte a parcellát és a fasornak a helyét. Azon a helyen, ahol a földmérő kimért, azért volt fontos, hogy privát parcellára ne ültessünk.”

A facsemetéket a Vajdaság Erdői Közvállalat biztosította. Kókai Roland, a közvállalat igazgatója elmondta, hogy az ültetett fasor szélvédő sávként fog szolgálni, amely a környezetszépítés mellett a termőföldekre is pozitív hatással lesz.

„Tudni kell a szélvédelmi sávokról, hogy nemcsak szebbé teszi a környezetet, hanem több fa lesz, nagyon nagy hasznot hoznak a termőföldek tulajdonosainak is, mivel a fák lombja felfogja a szelet. Így a szél nem tud annyi humuszt elhordani a szántóföldekről. A szántóföldek minősége megmarad és minőségibbek lesznek a termények is. Több száz kiló humuszt évente elfúj a szél egy hektárnyi földterületről, ezért szárad ki a föld.”

A facsemetékről a továbbiakban a tornyosi és csantavéri lakosság gondoskodik.

faültetés
Csantavér
Dusanovó

Most

Népszerű