Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Fecskék etetése hideg, esős időben

2021.04.15
19:06
2021.04.19
16:20
Forrás
mme.hu
A fecskék különösen érzékenyek a több napig tartó hideg, csapadékos időjárásra, mert ilyenkor a kizárólagos táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek. Ilyenkor lapos tálkába élő lisztkukacokat vagy egyéb apróra vágott táplálékot adhatunk nekik.

A madarak táplálék híján három-négy nap múlva éhen pusztulhatnak. Mi azonban segíthetünk a fecskefiókáknak és a felnőtt madaraknak, hogy túléljék a rossz időt. Amint a költési időszakban észrevesszük, hogy a rossz idő miatt a szülők nem repülnek és már legalább fél napja nem etetnek, csipesszel kínálhatjuk fel a tátogva eleséget kérő fiókáknak a táplálékfalatkákat.

Ha a fiókák kihűltek, már nem képesek arra, hogy tátogva kérjék az eleséget. Ilyenkor a kedvezőtlen időjárás végéig dobozban, kézből etethetjük őket. A fecskeetetés alapvető eszköze a legömbölyített végű csipesz, amivel a leforrázott lisztkukac és az egyéb táplálék is biztonságosan a madarak torkába juttatható. Amint megjavul az idő, tegyük vissza a fiókákat a fészekbe.

Több napig elhúzódó hideg, csapadékos időben az öreg madarak is éheznek. Úgy csökkentik az energiaveszteséget, hogy szorosan összebújva az eresz alá vagy épületpárkányra húzódva üldögélnek. Ilyenkor lapos tálkába, a legjobb a műanyag virágalátét, élő lisztkukacokat és ezek mellé apróra vágott egyéb táplálékot adhatunk nekik. Mivel a fecskék repülő rovarra vadásznak, a nem mozgó darabolt nedves macskakonzerv, vagy túró, reszelt sajt, főtt tojás keverékéből álló táplálékról a madarak nagy valószínűséggel nem ismerik fel, hogy az ehető. Ezért érdemes lisztkukacot is tenni ezekre, hátha ez rávezeti a madarakat a táplálék felismerésére.

Ha a kifejlett fecskék már annyira legyengültek, hogy kézzel megfoghatók, akkor őket is a fiókákhoz hasonló módon, a lakás melegében, dobozban tartva, kézből etethetjük az időjárás kedvezőbbé válásáig. Mindenféleképpen érdemes szakemberhez fordulni, ha bajba jutott fecskét találunk.

fecske
hideg
eső
etetés
fióka
madár

Most

07:41

Jelentősen enyhültek a korlátozások Angliában

Jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.