Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fejükön turbán vagy más fejfedő

2022.10.12
12:02
2022.10.12
16:54
Forrás
Pannon RTV
A szerb-magyar határszakaszon most Szabadkát érinti legnagyobb mértékben a migránsválság.

Tele van a helyi befogadóközpont, megteltek a privát szálláshelyek, a környékbeli erdőkben pedig felbecsülni sem lehet, mennyi illegális bevándorló van. A késő délutáni és esti órákban főképp Zombor irányából hosszú taxis járműoszlopok szállítják a migránsok százait az észak-bácskai városba.

A reggeli órákban sokan még alszanak a szabadkai befogadóközpontban. Egyesek Allahhoz imádkoznak, míg mások ilyenkor térnek vissza a sikertelen határátlépési kísérletet követően. Túlzsúfolt a szabadkai befogadóközpont, több százan vannak ott, és annak környékén.

Sok ismerős arc van odabenn, vannak, akik már több mint egy éve itt rekedtek a szabadkai befogadóközpontban. Téli kabát és nyári papucs a migránsok jellegzetes öltözéke ilyenkor. Bár folyamatosan újabb és újabb sátrakat állítanak, helyszűke miatt sokan így is hálózsákokban, a szabad ég alatt alszanak. Származási országtól függően a fejükön turbán vagy más fejfedő. Akadnak olyanok, akiknek már saját kerékpárjuk is van. A sátrak körül lábbelik és kiterített ruhák minden irányban. Amikor ételt osztanak, a befogadóközpont környéki nádasokból, bozótosokból is előbújnak. Az egyik fiatal illegális bevándorló azt mondta, társaival egy nappal korábban érkeztek Szabadkára. Szavai szerint először próbálkozik majd átmászni a magyar határkerítésen. Hozzátette, Szerbiáig mintegy háromezer euróba került eljutni: „Afganisztáni vagyok és Spanyolországba tartok. Otthon sok gondot okoznak a tálibok, ezért indultam el Európába.”

Szabadka Makkhetes városrészében, ahol a határ menti erdősávban július másodika óta folyamatosak a migránsok egymás közötti leszámolásai, és sokszor fegyverek is eldördülnek, napközben nyugodt a helyzet. Dékány Zoltán, helyi lakos azt mondta, folyamatosan hordják az erdőbe a migránsokat a taxisok.

Dékány Zoltán, Szabadka: „Azok mennek, taxisok. Non stop. Zomborból, meg nagykikindai taxisok, meg van Belgrádból is, kombik is, itt mennek el előttem. Úgyhogy éjjel nem lehet aludni a lármától, a lövöldözéstől, cirkuszok vannak, cirkuszok.”

Hozzátette, esténként 6 óra után fordul komolyra a helyzet: „Ez a park délután 6 óra után tele van. A buszállomásnál, a benzinkútnál, mindenfelé. 6 óra után, amikor kezd sötétedni, akkor kezdenek mozogni. Jönnek a városból rengetegen.”

A makkhetesi erdőben szemétkupacok és eldobált ruhák jelzik a migránsok útvonalát. Egy kisebb táborra is ráakadtunk az erdei út mentén, ahonnan nem sokkal érkezésünk előtt távozhattak a migránsok. A tűz még mindig égett, mellette az öngyújtó és a takarók. A Szabadka környéki erdőkben egyébként már nem egyszer keletkezett erdőtűz ehhez hasonló migránstáborokban.

migránsválság
Szabadka
Zombor

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.