Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Félárbócra engedték a lobogót Erdélyben

2022.06.04
09:04
2022.06.04
16:49
Forrás
Pannon RTV
Pünkösd ünnepe idén egybeesik a nemzeti összetartozás napjával, így annak központi ünnepsége is Erdélyben van. Csíksomlyón is megemlékeztek a trianoni békeszerződés aláírásának napjáról.
Pannon RTV/Kovács Róbert

A csíksomlyói kegytemplomtól néhány méterre, a Fodor Kertben emlékeztek 1920. június 4-re, a trianoni békeszerződés aláírására. Az eseményre a Kárpát-medence szinte minden területéről érkeztek.

Labanc Péter, Magyarország: „Az, hogy magyarok élnek itt is és ott is, ilyen körülmények miatt, az fájó egyrészt, de amikor találkozok velük, akkor leírhatatlan öröm van, különösen, amikor másodszor találkozunk. Mert először mindenki tartózkodó, másodjára kedves és barát, és mintha rokon lenne.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Felhúzták, majd félárbócra engedték a lobogót. Ezután tárogatósok, valamint fúvószenekar játszotta a már jól ismert dallamokat. A magyar - és a székely himnuszt, valamint a Kossuth-nótát.

A csíksomlyói pünkösdi búcsúra érkezett lovaszarándokok egy része is részt vett az eseményen.

Pál Olivér, parancsnok, Kézdiszéki Hagyományőrző Egyesület: „Igenis magyarok vagyunk, összetartozunk, habár megtörtént a Trianon, de határon túl, mi magyarok egyben vagyunk, összetartozunk és ez mind számít nekünk.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Beszédet Kelemen Hunor mondott. Az RMDSZ elnöke kiemelte, a trianoni békeszerződés aláírásakor megjelent a fájdalom, de ez nem lehet béklyó, nem kötheti össze ez a fájdalom a magyar emberek kezét.

„Itt van a jelen, amiben élünk és azok az értékek, amik az elmúlt 100 évben is megtartottak bennünket. A Kárpát-medencében élünk, ez meghatározza, hogy hogyan szemléljük a világot, a viszonyrendszerünket és mindennek akkor van értelme, ha előre tudunk nézni, ki tudjuk vetíteni ezt a jövőre.”

A politikus kiemelte, meg kell őrizni a nyelvet, kultúrát, vallást, viszont ez nem elég. Mindezekhez új értékeket is hozzá kell tenni, alkotni kell. A szülőföldön való boldoguláshoz ma elengedhetetlen a versenyképes tudás - hangsúlyozta.

Csíksomlyó
Erdély
Trianon
nemzeti összetartozás napja
június 4.
Kelemen Hunor

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:50, Frissítve: 18:23

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.