Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pixabay/Gerd Altmann

Felejtés ellen moha az orvosság!

2019.08.17
16:35
2019.08.17
16:42
Forrás
MTI
Élő mohával kezelnének gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségeket.

Új terápiás módszerek feltárásán dolgozik az a kutatócsoport, amely az Alzheimer-kór, valamint egyéb memóriazavarok és neuro-pszichiátriai betegségek molekuláris mechanizmusait vizsgálja. A több mint 15 éve sikeresen együttműködő magyar-angol-amerikai-orosz-brazil kutatócsoport alacsony szintű mohákat együtt nevelt emberi sejtekkel. A növényi sejt fény hatására folyamatosan és "önműködően" glükózt termel, mely az idegek elhalásáért felelős amyloid-lerakódás ellenére is táplálni tudja a neuronokat - közölte a kutatócsoport magyar tagja, Palotás András. A tudós szerint ez egy olyan felfedezés, amely nemcsak gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségek kezelésére adhat teljesen új lehetőséget, de az egész emberiséget érintő kihívásokra is megoldást nyújthat.

Illusztráció: Pixabay/Gerd Altmann

A neuro-degeneratív betegségekre feltárásuk óta nem találnak hatékony kezelést. Több mint egy évszázada kutatók ezrei próbálkoznak a betegség mechanizmusának feltárásával. A jelenleg elérhető gyógyszerek csak tüneti kezelést nyújtanak: esetleg kicsit lelassítják a progressziót, de semmi esetre sem állítják meg a folyamatot, visszafordítani pedig egyáltalán nem tudják. Manapság az egyik legfontosabb nézet az amyloid-hipotézis, amely szerint egy azonos nevű kóros fehérje-darabkának a lerakódása okozza az idegsejtek pusztulását.

Az utóbbi évek kutatási azonban rámutattak arra, hogy az amyloid-kicsapódás nem a betegség oka, hanem a következménye - mondta Palotás András kutató. Így a tudósok más irányból közelítettték meg a problémát: a lerakódás miatt elhaló idegsejtek tápanyagellátásának alternatív módjait keresték. A neuronok egyetlen energiaforrása a cukor, ezt pedig a növények folyamatosan termelik. A megoldást tehát az emberi sejtek és a mohák szimbiózisában látták meg. A növények által termelt glükóz így a szervezet minden sejtje számára nélkülözhetetlen energiaforrásá vált - állítja a magyar tudós.

Illusztráció: Pixabay/Raman Oza

Az alapkutatási eredmények alapján jelenleg rágcsálókon azt vizsgálják, hogy a bőr legfelső rétegei alá befecskendezve mennyire marad stabil a növény-állat kapcsolat, illetve milyen hatékonyan tudnak ott is fotoszintetizálni a mohasejtek. A kutatásról szóló közlemény a Journal of Alzheimer's Disease című tudományos folyóiratban jelent meg.

kutatás
Alzheimer-kór
demencia
Palotás András
kutató
tudós
felejt

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.